Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202405

Teken van trouw

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Marianne Grandia

roman

Thea Zoeteman en Saskia Schouten

19-07-2022 en 14-11-2022

4 out of 5 stars 4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

 

Thea Zoeteman

In dit derde deel van het drieluik, waarin de kapel in het bos centraal staat, gaat het over Jim, die we al eerder tegen gekomen zijn in ‘Onder Zijn vleugels’ en ‘Koorden van Liefde’.

Na een ernstig ongeluk waarin zijn leven werd gespaard maar dat van zijn beste vriend Simon, weggenomen werd, komt Jim in een diep dal terecht. Behalve dat hij er lichamelijk slecht aan toe is en van hulp afhankelijk, wordt hij verteerd door schuldgevoelens. Hij worstelt met grote levensvragen en twijfelt aan de trouw van God. Waar was Hij toen het ongeluk gebeurde?

Wijkverpleegkundige Meike gaat na haar scheiding met haar dochtertje in Drieveld wonen. Zij is degene die Jim de verzorging biedt die hij nodig heeft. Meike heeft haar eigen problemen en zit ook met veel twijfels en vragen. Jim maakt het haar er niet makkelijker op omdat hij zich afsluit voor de mensen om hem heen.

Maar dan leidt Meikes weg naar de Bijbeltuin achter de kapel...

Marianne Grandia laat boven alle worstelingen en strijd zien dat God trouw blijft, ondanks onze ontrouw. En dat we altijd bij Hem mogen schuilen, ondanks onze twijfels en vragen.

Een bemoedigende roman die ik van harte aanbeveel.

Saskia Schouten:

Vrede ontstaat niet door afwezigheid van verdriet of pijn, maar door de aanwezigheid van God.

Deze bemoedigende quote staat op de achterflap van deze boeiende roman.

Na haar scheiding is Meike verhuisd van Utrecht naar haar geboortedorp in Twente. Ze heeft een baan gekregen als wijkverpleegster. Haar dochtertje Emma komt in de klas bij onderwijzer Jim. Op een dag komt Emma thuis met de mededeling dat meester Jim een ongeluk heeft gehad. Zijn oudere vriend Simon is daarbij om het leven gekomen.

Simon was de eigenaar van de kapel die gebruikt wordt als een gebeds- en stilteruimte. Achter de kapel is een Bijbeltuin. Er staan bomen en planten die in de Bijbel voorkomen. De zoon van Simon en zijn vrouw zijn de beheerders van de tuin.

Deze kapel speelt een grote rol in dit aangrijpende verhaal.

Jim kampt met een enorm schuldgevoel en verdriet. De grond zakt steeds verder onder zijn voeten weg. Hij sluit zich af voor iedereen en worstelt enorm met vragen over Gods trouw. ‘Hoezo is God goed en is Hij overal bij en altijd trouw?’

Emma heeft last van opstartproblemen, ze wil niet naar de voorschoolse opvang. Dat gebeurt keer op keer en Meike is genoodzaakt om steeds haar moeder te vragen. Ze krijgt last van stress en slapeloze nachten.

Deze roman is een vervolg op ‘Onder Zijn vleugels’ en ‘Koorden van liefde’ maar heel goed op zichzelf staand te lezen. Het is een roman vol hoop en bemoediging. De auteur heeft een prettige, vlotlezende schrijfstijl.

Een minpuntje vind ik dat er echte en fictieve plaatsnamen worden gebruikt. Meike en Jim wonen in Drieveld in Twente. Ik kom uit Twente en omdat Drieveld niet bestaat, kan ik me geen voorstelling maken van de plaats waar Meike en Jim wonen. Er is ook sprake van Oostbergum en Aerdendonk, ook fictieve plaatsen.

De dankbaarheidsagenda van een ouder echtpaar vind ik heel mooi en bemoedigend. Meike komt daar en wordt verrast door die agenda. De dankpunten zijn o.a.: Voor het lentezonnetjes, voor het lichtje in de koelkast, voor de tekening van Mirthe en meer dingen die vanzelfsprekend lijken maar het niet altijd zijn.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.