Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15037

15037

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Knijff-Pot, Rita

Roman

Saskia Schouten

19-03-2015

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig van de vorige eeuw, komen er Spaanse vluchtelingen naar Ameland. Pedro wordt verliefd op Riemke en dat resulteert in een zwangerschap. Riemke verzwijgt dit voor Pedro. Na ruim acht maanden moeten de Spanjaarden weer terug. Pedro belooft Riemke terug te komen om haar te halen. Ondanks dat ze hem schrijft, hoort ze niets meer van hem.

Vanwege de schande van de zwangerschap stuurt haar moeder haar naar een tehuis voor ongehuwde moeders in Utrecht, zonder haar vader ervan in kennis te stellen. Ze heeft zogenaamd een betrekking gekregen in Utrecht. Daar wordt haar dochter geboren en Riemke laat haar daar achter. Jaren later komt haar vader er achter en haalt het kind naar Ameland. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, krijgt Riemke contact met een Duitser. Ze trouwt met hem en gaat met hem mee naar Duitsland.  Ze krijgt twee kinderen. Dan verlaat ze hem en keert weer naar Ameland terug.

Dit is een verhaal dat geschreven is naar aanleiding van een tv-programma met de intrigerende titel: Spaanse edellieden op Ameland. De auteur heeft research gedaan in Nederland, Spanje en Duitsland. Het is een vlotlezend, boeiend verhaal geworden. In het begin komt er veel Spaanse politiek in voor, maar dat is op een interessante manier beschreven. De lezer krijgt geen antwoord op de vraag waarom Riemke nooit antwoord heeft gekregen van Pedro maar er wordt verondersteld dat het komt doordat haar of zijn post nooit is overgekomen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.