Een jong stel krijgt ineens te maken met kanker, de vrouw van Hans, de auteur van dit boek, krijgt deze diagnose onverwacht en vanaf die dag bestaat hun leven niet uit leuke vakanties, kinderzaken, werken en samen zijn maar gaan ze met enige regelmaat naar het specialistische ziekenhuis in Amsterdam en die reis eindigt thuis, waar ze uiteindelijk zal sterven. In deze periode houdt Hans een dagboek bij waarin hij probeert om uit te leggen wat deze periode met hem doet, als echtgenoot van diegene die ziek is. Hij gebruikt hierbij veel quotes en gedichten van bekende en minder bekende auteurs. Ik kan mij niet herinneren of hij haar naam heeft genoemd. Het gaat hier in dit boek vooral over hem.
Het is een ontroerend verhaal, soms nuchter soms vol emoties. Ik merkte dat mijn ervaringen met kanker nog vrij vers waren en kon het boek niet loslaten omdat het mij troost gaf.
Als zijn vrouw na alle behandelingen en door de uitzaaiingen in de hersenen een psychose krijgt is het moeilijk om te lezen waar zij allemaal doorheen moeten. Toch kan Hans relativeren en is er zelfs een moment voor humor. Er zijn vragen en op lang niet alle vragen antwoorden.
Het is fijn om te lezen hoe ze allebei steun ervaren aan hun geloof. Hun relatie verandert tijdens deze periode, toch kunnen ze ook elkaar steunen in dit proces.
Er is ruimte voor reacties en verwachtingen uit hun omgeving waardoor het verhaal breder wordt.
Hans pakt het leven na haar overlijden goed op. Hij creëert nieuwe herinneringen en laat de lezer meeleven met dit proces waar hij en de kinderen doorheen gaan.
Ik ga slapen zonder zorgen
want slapend kom ik bij U thuis.
Alleen bij U ben ik geborgen.
Gij doet mij rusten tot de morgen,
en wonen in een veilig huis.
Overhoop en overleven is een boek met troost.
Geef een reactie