Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18053

Ontspullen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wallman, James

Themaboek over bezit

Frea Kroese

27-04-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Hoe moeten we leven om gelukkig te zijn? Dat is een van de vragen die James Wallman stelt in dit diepgaande boek over het experiëntialisme, ofwel de opkomende cultuur van de groei van de menselijke status via beleving in plaats van bezitting.
Wallman beschrijft de ontwikkelingen in de tijd naar het materialisme. Om materialistisch te worden, was het nodig dat mensen enthousiast werden over massaproductie. En dat werden ze. In weerwil van het gebod “gij zult niet begeren uws naasten huis, vrouw, etc.” promootten de media dat je natuurlijk kon opbieden tegen de buren bij de aanschaf van een grotere auto, koelkast, computer, etc. want de massaproductie creëerde immers werk en ontwikkeling op de werkvloer. De oude waarheid werd op de kop gezet en de hele westerse wereld werd een stuk welvarender en gelukkiger van al die spullen. Totdat de tegenbeweging kwam, doordat de verzadiging meer dan bereikt was en er onder andere zicht kwam op de uitbuiting en slavernij van de rest van de wereld en de steeds verder vergrotende ecologische voetafdruk ten behoeve van ons geluk.

Maar niet zozeer het idee van de uitputting van de aarde en het misbruik van mensen zetten mensen aan om over het materialisme heen te komen. Nee, het gevoel te stikken in de hoeveelheid spullen en op zoek te gaan naar een ander fenomeen dat ons gelukkig zou kunnen maken, is de oorzaak van de opkomst van het experiëntalisme.

We leven nu in een tijd waarin het materialisme ons geen status meer verleent. Het beleven van dingen en het plaatsen van beelden en verhalen van die belevingen op en in de sociale media en andere media, verleent aan de mens zijn nieuwe status. De schrijver stelt dat we meer dan ooit behoefte hebben aan beleving. We willen de overconsumptie, de vervuiling, de spanning en de stress niet meer. Volgens Wallman werkt het experiëntalisme voor ons allemaal. Door minder te bezitten en meer te doen zullen we in elk opzicht gelukkiger, gezonder en rijker zijn, zegt hij.

Hij voorspelt: de belevingseconomie is in opkomst. Regeringen meten steeds meer het welzijn door nieuwe meetinstrumenten voor vooruitgang te (laten) ontwikkelen. We beseffen steeds meer dat we voor een zinvol leven meer dan ooit moeten ‘beleven’ en ‘ervaren.” Hij geeft voor de weg naar deze economie, 3 stappen aan om het te bereiken en 7 gewoonten om het te behouden.
De stappen en de gewoonten zijn voortgevloeid uit het idee van de ‘maakbaarheid’ van ons leven, maar als het idee je aanspreekt kunnen ze je helpen om te ontspullen. Het idee van ontspullen is vanuit de geschiedenis tot in de toekomst in dit boek goed uitgewerkt en geeft voor mensen die deze beweging aan gaan hangen een mooi handboek met zowel onderbouwing als praktische uitwerking.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.