Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202551

Onder de beesten

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Binnendijk, Roel

journalistiek recherche

Frea Kroese

30-11-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit boek bevat drie delen.

  1. In de stal.
  2. Op transport.
  3. In het slachthuis.

Roel Binnendijk is undercover gegaan binnen de bio-industrie. Drie jaar lang heeft hij de praktijken geprobeerd te filmen via een knoopcamera, die vaak besmeurd raakt, de apparatuur ermee stopt net voordat het ergste gebeurt, alsof alles wat daarvoor op de geheugenchip staat al niet erg genoeg is. En hoe gaat dat als je die apparatuur op je lijf plakt en iedereen met ontbloot bovenlijf in zijn overall stapt, behalve jij. Vermoeden ze dan wat of lig je gewoon meteen al uit de groep. Een groep waar je van je lang-zal-ze-leven nooit bij wilt horen, maar je uit alle macht doet of dat wel zo is en je dat ook heel graag wilt. Het beeldmateriaal dat zo moeizaam wordt vergaard vormt uiteindelijk een dossier om bedrijven aan te pakken. Maar Roel ziet dat overal niet fijn met dieren wordt omgegaan, in de stal niet, op transport niet en in het slachthuis niet. De toestanden die hij beschrijft zijn bij tijd en wijle vreselijk en waarschijnlijk op beeld schokkend. Toch komt het nauwelijks verder. Nieuws is zo gauw verdwenen en mensen kopen gewoon hun lapje vlees in de supermarkt of er werkelijk niks aan de hand is. Roel heeft er ontzettend veel voor op het spel gezet. Zijn relatie, zijn gezondheid, zijn integriteit, zelfs zijn leven.

Waarom zijn we zo ontzettend slecht in het luisteren naar wat deze mensen doen. Dierenactivist is geen vies woord. Het is een titel van mensen die ontzettend moedig zijn en proberen onder ogen te brengen hoe verrot onze systemen zijn en hoe we keihard onze ogen sluiten om toch maar vlees te kunnen blijven eten.

In ieder geval heeft zijn verhaal mijn hart bereikt en gebroken. Ik ga de komende tijd op zoek naar gezonde eiwitten waar geen hel aan kleeft. Wat geeft ons het recht om dieren te bezitten en ze te behandelen alsof ze niets voelen en niets nodig hebben en vervolgens te verhandelen of het dingen zijn. Dingen waarmee gegooid mag worden. Het kan toch niet anders dan dat wij hier niet goed mee weg zullen komen en deze vreselijke systemen een weerslag hebben op onze eigen gezondheid, geestelijk en lichamelijk?

Ik ben geschokt en dan hoef ik de beelden niet te zien. En ik zou willen dat ieder weldenkend mens in Europa dit boek zal lezen en erdoor geraakt zal worden, zodat de boeren, dierenartsen, handelaars, vrachtwagenchauffeurs en slagers er verder voor behoed worden om mee te werken aan de dierenhel.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.