Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20036

Onbehaaglijk geluk

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Droppers, Wouter

Themaboek christelijk ondernemerschap

Frea Kroese

26-03-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Vernieuw je zakendoen met de lessen van twee steden.

Raken christen-zijn en ondernemen elkaar? Zo ja, hoe geef je uitdrukking aan je christen-zijn als ondernemer? Als je daarover wilt doordenken is dit boek een goede handreiking.

Er zit vaak veel onbehagen in het geluk dat we voor onszelf creëren, stelt Wouter Droppers. Daarom is zijn centrale vraag: “Hoe kunnen we als ondernemers bijdragen aan het welzijn van alle betrokkenen bij ons bedrijf en ons ‘gezonde’ eigenbelang?” Droppers vond het antwoord in het ‘denken van Jeruzalem’.

In dit boek bespreekt Wouter Droppers twee verdienmodellen. Dat van Babylon en dat van Jeruzalem. Nimrod vermenigvuldigt door te doden en door concurrentie uit te schakelen. Optimalisatie vindt plaats door macht. Waarde wordt gevonden in het eigenbelang en consumptie. Het verdienmodel dat in de schepping is gelegd en dat werkt met de waarden van het Nieuwe Jeruzalem is anders. In dit model vindt vermenigvuldigen plaats door te delen. Optimalisatie door zorg en aandacht voor de beschikbare middelen. Het gaat over het toevoegen van waarde aan de gemeenschap (pagina 165). Zo vat Droppers alles wat hij heeft uitgelegd samen. En het is de moeite waard om kennis te nemen van de waardepakketten die hier besproken worden. “Ons bestaansrecht als bedrijf wordt bepaald door de waarde die we toevoegen aan producten, diensten en klanten,” schrijft hij en dat waarde toevoegen, kan op allerlei manieren.

Het fundament onder een bedrijf dat volgens het “Jeruzalemprincipe” wordt gevoerd, bestaat uit zeven principes:
1. God is de eigenaar van ‘jouw’ bedrijf.
2. Je verandert in bedrijfsvoering als je je door Hem laat leiden.
3. Verbinding met Hem en andere mensen maakt alles anders.
4. Ondernemen vanuit liefde geeft het bedrijf een andere betekenis.
5. Delen leidt tot vermenigvuldigen.
6. Vastberadenheid en standvastigheid.
7. Gerechtigheid, dat alles tot zijn recht komt en wordt zoals het bedoeld is.

Als je volgens deze principes handelt komen je bedrijf en je leven tot hun bestemming. Denken, voelen, spreken en doen vallen samen. Een bedrijf, een mens die door niets wordt belemmerd om het goede te doen, om goed te zijn. Hoe dat eruitziet lees je op bladzijde 185. Een lijst met eindnoten is toegevoegd.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.