Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202620

Miss Austen. De eerste affaire

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bull, Jessica

detective

Sjoerd Veenman

8-07-2024

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Steeds vaker maken de schrijvers van misdaadboeken gebruik van werkelijk bestaande hoofdpersonen. Zo is de voormalige Duitse kanselier Angela Merkel tot speurder gepromoveerd (of gedegradeerd?), net zoals de onlangs overleden Engelse koningin Elisabeth. Dit gebeurt met wisselend succes. Jessica Bull nam het idee over en bombardeerde de bekende achttiende-eeuwse schrijfster Jane Austen tot haar held. Een interessant idee.

Pluspunten.

Om een boek met Jane Austen in de hoofdrol te kunnen schrijven, moet de auteur iets, en het liefst behoorlijk veel, afweten van de tijd waarin ze leefde. Jessica Bull blijkt zich goed te hebben ingelezen. Ze schetst de man/vrouwverhoudingen en andere culturele feiten behoorlijk waarheidsgetrouw. En in die context zet ze een interessant misdaadraadsel neer, dat veel lezers zal boeien. Op een nuchtere en soms bijna vrolijke toon maakt ze hen deelgenoot van haar avonturen.

Minpunten.

Het is heel lastig voor hedendaagse schrijvers om echt terug te gaan in de tijd. De Jane Austen van Jessica Bull is erg bijdehand. Vermoedelijk veel bijdehanter dan de echte schrijfster ooit had durven zijn. Voor zover bekend heeft die dan ook geen misdaden opgelost.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.