Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18074

Met open armen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kingsbury, Karen

Christelijke roman

Saskia Schouten en Frea Kroese

09-08-2021   16-06-2018

5 out of 5 stars   3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Saskia Schouten

Deze aangrijpende roman is gebaseerd op een ware gebeurtenis.

Jordan raakt verbitterd en keert God de rug toe. De reden is dat hij zijn moeder verloor op jonge leeftijd. Zijn zusje en hij werden elk in een ander pleeggezin geplaatst. Tevergeefs zoekt Jordan jarenlang naar haar maar zonder resultaat. Als volwassene zit hij vol woede en hij spant een rechtszaak aan om het Christusbeeld uit het dorp van zijn jeugd te laten verwijderen.

Faith, een jeugdvriendin van Jordan, wil het beeld absoluut behouden. Ze krijgt de inwoners achter zich, men wil het meer dan honderdjarige beeld behouden. Zo komt Faith tegenover Jordan te staan. Ze worden zich beiden bewust van hun liefde voor elkaar maar Jordan beseft terdege dat hij geen relatie met Faith hoeft te beginnen omdat zij in God gelooft.

Dit is een van de aangrijpendste romans die ik van deze auteur heb gelezen. Behalve de rechtszaak komt er nog veel meer aan de orde. Bijzonder is het om te lezen hoe Jordan zijn zus en zijn geloof terugvindt. De auteur heeft dat heel realistisch en aangrijpend beschreven.

Storend om te lezen is dat er vaak ‘hen’ staat als het ‘hun’ moet zijn. Fout van de vertaler of redacteur.

 

Frea Kroese

Het zou bij ons kunnen gaan om het openlijk dragen van een kruisje in een bepaalde functie. In Amerika gaat het vaak om het zoeken van de grenzen tussen kerk en staat in scholen en de openbare ruimte. De openbare ruimte is van de staat en er kunnen in Amerika rechtszaken gevoerd worden over tekenen van religie in die openbare ruimte.

Met open armen gaat over een Christusbeeld in een kleine stad. Een advocaat van een bureau dat graag zaken tegen christelijke uitingen in de openbare ruimte voert, het UUR, bedenkt een aanklacht tegen de stad waarin hij is opgegroeid. Deze zaak groeit uit tot een politieke hefboom.

Jordan Riley gelooft niet in God, zo lijkt op het eerste gezicht. Maar waarom dan die felheid tegen alles wat met God te maken heeft? De zaak die hij aanspant vindt zijn wortels in zijn teleurstellingen en verdriet in zijn jeugd opgelopen. Alleen is hij zich dat niet zo bewust, totdat hij ontdekt dat zijn vroegere jeugdvriendin in deze zaak lijnrecht tegenover hem komt te staan.

Faith Evans wordt in het proces om op te komen voor het Christusbeeld in de stad, op de proef gesteld. Heeft ze het ervoor over om haar baan zelfs te verliezen, ten behoeve van het principe van vrijheid van godsdienst?

Dit verhaal van Karen Kingsbury bevat wat ongeloofwaardigheden en wordt wat traag door steeds dezelfde herinneringen verder uit te diepen. Toch blijft het lezenswaardig, omdat we ons allemaal kunnen identificeren met de strijd die in de harten van de hoofdpersonen plaatsvindt. In hoeverre zullen wij opstaan voor onze God?

Het verhaal is pure fictie, maar de zaak in kwestie heeft werkelijk plaatsgevonden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.