Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20067

Markus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Vink, Willem de

Bijbelse historische roman

Antoinette Schram

08-06-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In het evangelie van Marcus over de arrestatie van Jezus in de tuin van Geetsemanee staat een opmerkelijk zin: “Een jongeman, die alleen een linnen kleed aan had, probeerde bij hem te blijven, maar toen ook hij werd vastgegrepen liet hij het kleed in hun handen achter en vluchtte weg” (Marcus 14 vers 51).

Men vermoedt dat het hier om de schrijver van het evangelie gaat, Markus dus. Willem de Vink heeft over hem een spannend verhaal geschreven. Hij stelt zich voor dat Yoan Marcus een zoon is van een Joodse vader, die in het verzet zit tegen de Romeinen en een Griekse moeder, die in Jeruzalem een bovenkamer verhuurt aan gasten. Yoan is 15 jaar oud als hij van zijn vader een opdracht krijgt om portretten te tekenen van mensen die samenwerken met de Romeinen. Het joodse verzet wil die collaborateurs vermoorden. Yoan moet met deze geheime missie Israël door reizen om de tekeningen bij de rebellen te brengen. Ondertussen hoort hij de verhalen over de rabbi van Nazareth. Wanneer zijn vader gevangen wordt genomen, komt Yoan voor een belangrijke keuze te staan. De finale van dit verhaal speelt zich af rond het Pesachfeest.

Markus is een verrassend verhaal en met veel passie geschreven en getekend door Willem de Vink. Als je houdt van Bijbelhistorische verhalen is het zeker een aanrader om te lezen. Als je de verhalen uit de Bijbel al vaak gehoord hebt, biedt deze roman toch een verrassend perspectief. Willem de Vink heeft hier en daar in zijn boek gebruiken van het Joodse geloof uitgelegd. In het verhaal zit ook het contrast tussen wet en evangelie verweven. Willem, die eerder het dagboek ‘Goede genade’ schreef, toont ook in dit verhaal wat genade is; de bevestiging van God de Vader zonder oordeel. Wat de meeste indruk op mij maakte is de tekening van Jezus in de gevangenis, met aan de andere kant de tekening van Barabbas in de cel. De fictieve tirade van Barabbas in die cel tegen Jezus is indrukwekkend. Op een of andere manier lijkt het alsof Willem de Vink alle verzet wat mensen tegen Jezus hebben, heeft verwoord in één hoofdstuk.

What do you want to do ?

New mail

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.