Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20197

Marcus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Willem de Vink

roman historisch avontuur

Saskia Schouten

20-03-2021

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In de tijd dat Jezus het land doortrekt met zijn discipelen, woont Yochanan Markus met zijn ouders in Jeruzalem.  Zijn roepnaam is Yoan maar zijn moeder noemt hem Markus omdat ze Griekse is. Zijn vader is leider van een verzetsbeweging. Yoan kan heel goed tekenen maar zijn vader verafschuwt dat omdat het volgens hem een zonde is tegen het tweede gebod.

Toch vraagt hij zijn zoon om tekeningen te maken van bepaalde personen van wie de koppen moeten rollen omdat ze met de Romeinen heulen.

Yoan moet naar verschillende provincies om aan bepaalde personen de tekeningen te brengen. Het wordt een reis met ups en down. Hij wordt aangevallen door woestijnrovers, geholpen door een barmhartige Samaritaan en vervolgens gastvrij ontvangen door Samaritaanse meisjes. Hij wordt verliefd op een van hen maar trekt verder om zijn opdracht te volvoeren. Het kan immers niets worden tussen hen? Joden en Samaritanen gaan niet met elkaar om, laat staan dat ze met elkaar zouden trouwen. In Galilea ontmoet hij Jezus van Wie hij al veel wonderlijke dingen heeft gehoord. Yoan raakt betrokken bij de wonderbare spijziging.

Als hij weer terug is in Jeruzalem, is hij getuige van de arrestatie en kruisiging van Jezus. Hij raakt in een heftige crisis. Waarom is Jezus gestorven?

Hoofdstuk 1 beschrijft het dagelijkse leven van Marcus en vanaf hoofdstuk 2 hield dit verhaal mij gevangen. Op een boeiende manier beschrijft de auteur het leven van een Joodse jongen. Markus maakt heel veel mee voor hij ontdekt Wie Jezus is maar dan wordt Hij gekruisigd. De innerlijke strijd die Marcus voert wordt op een aansprekende manier beschreven. Het verhaal zit goed in elkaar. Als je denkt dat Yoan het Samaritaanse meisje nooit weer ziet, komt ze op een onverwacht moment in zijn leven terug.

Jammer van de taalkundige oneffenheden zoals bv: er komen nog een stel bij.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.