Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202325

Maisha Safari

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Laurence Bollen en Mugisha

biografie

Diane Kooistra

01-12-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De titel van het boek Maisha Safari betekent levensreis. Dit is het verhaal van Mugisha en dat heeft hij met hulp van Laurence Bollen, in het boek Rens genoemd, aan het papier toevertrouwd om de lezers een beeld te geven van mensen die vaak over een kam geschoren worden, de vluchtelingen.

Het boek vertelt het levensverhaal van de achtjarige Mugisha die in zijn geboorteland Oeganda tot vreselijke dingen wordt gedwongen. Dingen die hij niet kan rijmen met wat hij hoort over wat er in de Koran staat. Hij vlucht voor zijn leven en komt na een lange en moeilijke reis in Italië terecht. Midden in de armen van mensenhandelaren. Ook hier lukt het hem om alles achter zich te laten en hij vlucht naar Amsterdam om uiteindelijk in Eindhoven terecht te komen. Als illegale vluchteling. Hier ontmoet hij Richard en Rens en hun familie. Zij kijken naar hem om en helpen hem waar ze kunnen ook als hij daarna problemen tegenkomt die zijn toekomst hier onzeker maken. Het blijkt nog lang spannend hoe deze reis af zal lopen.

“Zodra we een perron bereiken valt het me op hoe gestructureerd het landschap is ingericht. Nederland is klaar. Het is af. Welke problemen hebben de mensen hier eigenlijk nog?”

Het boek wordt ingeleid met de visie van Ubuntu en dit voorwoord geeft de sfeer van het verhaal gelijk goed weer. Ubuntu is een Zulu woord en komt uit Zuid-Afrika. Het betekent:

“Ik ben omdat wij zijn.”

Mugisha maakt nare dingen mee maar in plaats van verbitterd te raken, klinkt er rust en liefde en een rotsvast geloof in zijn woorden. Hij is een inspiratiebron voor velen. Hij geeft de lezer het gevoel dat hij veel ouder en wijzer is dan iemand van zijn leeftijd kan zijn. Toch is het geen sprookje want tussen de regels door wordt de lezer geraakt door het verdriet waar de hoofdpersoon tijdens de reis weinig tijd voor kan nemen. Het is overleven voor deze jongeman.

Een van de krachten van Ubuntu is storytelling. Mugisha verrijkt hier zijn verhaal ook mee, mooie oude Afrikaanse verhalen met een boodschap om anderen te bemoedigen of juist op een andere manier naar de situatie te laten kijken.

Dit alles is op een krachtige manier beschreven in een persoonlijk verhaal. De lezer kan niet anders dan geraakt worden door de situaties waar Mugisha in terechtkomt. Daarnaast is het een wijze les die je laat stilstaan bij hoe je zelf om kunt gaan met de dingen die jou als mens overkomen.

Zijn beschrijvingen van wat hij moet doorstaan zijn direct en schokkend. Hij beschrijft hoe hij het ervaren heeft, zonder in een slachtofferrol te vallen. Zo spreekt de reactie op zijn land zoals hierboven geciteerd boekdelen. Hij kijkt met een open blik om zich heen en neemt alles in zich op. Hij probeert in zijn ellende er ook voor anderen te zijn.

Maisha Safari maakt het mogelijk voor de lezer om getuige te zijn van het ware verhaal van mensen die op de vlucht zijn. Een boek om ontroerd van te raken en om op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.