Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14059

14059

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Austin, Lynn

Reisverslag en geloofsverhaal

Antoinette Schram

24-05-2014

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Lynn Austin krijgt vijf jaar geleden de kans om naar Israël te gaan en ze gaat, want ze heeft behoefte aan een pelgrimsreis. Het leven van Lynn Austin loopt op dat moment niet zoals zij zelf had verwacht. Haar kinderen vliegen het huis uit om letterlijk ver bij haar vandaan verder te gaan met hun eigen leven. Daarnaast vallen er andere geliefden rondom de familie Austin weg door ziekte en de dood. Het vertrouwde christelijk geloof biedt geen uitkomst;  Lynn krijgt te maken met depressieve gevoelens. Moedig, deze biecht van een succesvolle bestsellerauteur. Ze verwacht veel van de reis: "Ook verlang ik aan het begin van deze pelgrimstocht naar geestelijke vernieuwing. Ik wil het grotere plaatje van Zijn plan zien en alles in Zijn wil leren aanvaarden. Ik wil mijn gebedsleven nieuw leven inblazen, echt luisteren naar wat Hij tegen mij zegt en vragen om zijn hulp in alle veranderingen. Misschien zal ik mijn eigen leven kunnen loslaten en de veranderingen in mijn leven met vreugde tegemoet kunnen treden. Dat is veelgevraagd voor een reis van twee weken. Maar dit is Israël is het toneel waarop het Oude en Nieuwe Testament zich afspelen, een land waar de Bijbel driedimensionaal tot leven komt als een pop-upboek voor kinderen."

Dat gebeurt in "Lopen op het water".  Je leest als het ware drie verhalen door elkaar. Allereerst het reisverslag met de bekende toeristische hoogtepunten: de woestijn in het zuiden, het fort Massada, de Dode Zee, de wadi van Engedi, Jeruzalem, de heuvels van Judea, Caesarea en Joppe, het meer van Galilea, Sichem bij het tegenwoordige Nablus, de berg Hermon enzovoort. Het is geen volledige reisgids, maar Lynn Austin gebruikt de toeristische informatie om het geloof of haar eigen situatie te illustreren. In het boek bekent ze eerlijk dat ze last heeft van haar grote verbeeldingskracht; het heeft ervoor gezorgd dat ze een vastomlijnd plaatje van haar eigen leven voor zich zag, wat ze maar moeilijk los kon laten. Tegelijkertijd is die verbeeldingskracht ook een zegen, als ze daarmee zoveel toepassingen voor haar leven (en dat van haar lezers) kan maken.

Daarnaast verweeft Lynn Austin heel veel Bijbelteksten met de plekken die ze bezoekt. Ze brengt Bijbelverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament inderdaad tot leven. Ze komen op verrassende plekken bij elkaar, zoals dat van Jona en Petrus in Jaffa, of dat van Jozef, Jozua en de Samaritaanse vrouw in Sichem. Lynn Austin is vooral bekend geworden van haar Bijbelhistorische romans, maar in dit non-fictie boek zit de waarde vooral in de toepassing die Bijbelse plaatsen en personen dus kunnen hebben voor het geloof.

Tenslotte is het een persoonlijk dagboek; de twijfels en de vragen, het zelfonderzoek, de gebeden waar Lynn Austin mee aan de slag gaat. Ze is verrassend open en eerlijk tijdens deze reiservaringen. Hier blijkt ook wat ze zelf zo waardeert aan de Joodse manier van de heilige schrift bestuderen; bevragen ook als vragen niet één twee drie te beantwoorden zijn. Juist omdat het thema worstelen met verandering is, wordt het een verhaal waar anderen door bemoedigd zullen worden.

Ik vond het een eer om dit persoonlijke reisverslag van Lynn Austin te lezen en ik heb veel van haar geleerd. Al lezend ontdekte ik dat ze soms streng voor zich zelf is. Ze moet veel doen om haar geloofsleven weer op orde te krijgen. Toch twijfel ik niet aan haar oprechtheid om vooral het evangelie van genade door te geven. Lynn Austin wil veel, heel veel vertellen (zouden er nog geestelijke lessen te ontdekken zijn in Israël?) Ik was verrast over de Bijbelkennis die ze paraat had. Zoveel gedachten, die tijdens een dag voorbij komen, het leek mij teveel om te bevatten.

Het boek is mooi vorm gegeven met extra flappen, waardoor je één van de gebeden van Lynn als bladwijzer kunt gebruiken. Er is een eenvoudige plattegrond zodat de lezer zich kan oriënteren. De hoofdstukindeling verwijst naar de reisdagen, hoewel die niet gedateerd zijn. In de hoofdstukken zijn tussenkopjes, wat het terugzoeken kan helpen, maar persoonlijk ervaar ik die niet als volledig. Een register achterin met trefwoorden en of Bijbelverzen zou handig geweest zijn. Temeer omdat de voorbeelden, toepassingen voor het geloof, de moeite waard zijn om nog eens terug te lezen of om zelf studie te doen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 2 Reacties op: Lopen op het water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.