Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19061

Liefde door scherven heen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Scholten, Esther

Biografisch verhaal

Ina Velthuizen

31-05-2019

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Recensie: Het eerste deel van de tekst op de achterflap (over de prins op het witte paard) zette mij aanvankelijk op het verkeerde been. Ik dacht een roman in handen te hebben, maar dit is allesbehalve een romantisch verhaal. Het is het levensverhaal van de schrijfster, die een veelbewogen leven heeft gehad.

Op jonge leeftijd wordt Esther in de disco verliefd op Martim. Ze wil dolgraag een relatie met hem, maar ondanks het feit dat ze anderhalf jaar lang veel samen optrekken komt het niet tot vaste verkering. Na een relatie waar op een pijnlijke manier een einde aan komt, ontmoet ze Geert. Ondanks haar onderbuikgevoel dat zegt dat ze met deze man geen relatie moet beginnen, trouwt ze met Geert en ze krijgen twee kinderen. Het huwelijk kent problemen, vooral op het gebied van financiën.

Als Esther hoort dat Martims vriendin bij hem weg is, zoekt ze contact met hem. Ondanks therapie en begeleiding verbetert de relatie met Geert niet en na grote worsteling neemt Esther het besluit om van Geert te scheiden. Op de dag dat ze Geert verlaat, trekt ze bij Martim in. Martim heeft twee kinderen uit zijn eerdere relatie en met z'n zessen hebben ze het de eerste tijd goed.

Het gaat mis vanaf het moment dat de kinderen van Martim bij hen uit huis gehaald worden. Martim kan dat slecht verwerken en begint te drinken. Dan volgt een periode waarin heel veel gebeurt waardoor het gezin steeds dieper in de problemen komt. Esther en Martim krijgen twee kinderen, maar het drankgebruik van Martim neemt steeds ernstiger vormen aan. Opnieuw worstelt Esther met de vraag of ze bij Martim weg moet gaan of niet. Zijn drankgebruik dwingt haar daartoe, maar anderzijds houdt ze heel veel van hem en is hij een hele goede vader voor de kinderen. Ik laat het aan de lezer over om te ontdekken welke keuze Esther uiteindelijk maakt en welke gevolgen dat heeft.

Het boek leest gemakkelijk, dat wil zeggen: als het gaat om de schrijfstijl. Tegelijk creëert de schrijfstijl ook wel iets van afstand tussen schrijfster en lezer; het lukte mij niet om me te verplaatsen in de hoofdpersoon. Jammer dat er nogal wat taal- en spelfouten in het boek staan. Inhoudelijk is de materie heel pittig: je krijgt een goed beeld van de enorme worsteling die de schrijfster doormaakt, de dilemma's waar zij voor komt te staan. Wat ik moeilijk te doorgronden vond, is de rol die het geloof in het leven van Esther speelt. Met name in het eerste deel van het boek worden God en geloof wel af en toe genoemd, maar ik vond dat heel lastig te rijmen met de levensstijl van het gezin. Later in het boek lijken 'leer' en 'leven' meer met elkaar in overeenstemming te zijn. Ik ben me er wel van bewust dat ik daar vanuit mijn eigen perspectief naar kijk; keuzes die Esther maakt, zouden niet de mijne zijn.

Een zeer lezenswaardig boek, zeker als je van binnenuit meer zicht wilt krijgen op de enorme gevolgen van het leven met iemand met een verwoestende verslaving.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.