Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202472

Leviticus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jonathan Sacks

theologie cultuur

Sandrina Wijnholds

21-02-2023

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het boek Leviticus is niet het makkelijkste Bijbelboek om te lezen. De toepasbaarheid van de vele wetten en regels die beschreven worden, zijn voor onze tijd best lastig te interpreteren. De uitleg van Jonathan Sacks biedt echter een verrassend eigentijdse verklaring en is een aanrader om Leviticus beter te leren begrijpen. In zijn commentaar zet hij het boek Leviticus vanuit de Joodse en historische context ook in de literaire samenhang van de Thora. Tegelijkertijd vindt er in zijn commentaar ook een evolutie door de tijd heen plaats, waarbij hedendaagse kennis wordt geïntegreerd in het verstaan en toepasbaar maken van de inhoud. Achter de offer- en reinheidsvoorschriften ontvouwen zich zo waardevolle lessen voor een duurzaam en heilig leven. De uitleg wordt daarmee heel dicht bij de lezer gebracht. Dat maakt het boek aansprekend en begrijpelijk.

Het boek Leviticus beschrijft niet zozeer een geschiedenis, maar is eerder een intermezzo tussen Exodus en Numeri. Dit Bijbelboek heeft de structuur van een verbondstekst (doe dit en gij zult leven maar als je daar niet aan houdt, dan zullen deze straffen je treffen), maar onderliggend moet de tekst ook gezien worden als reactie op de aanbidding van het gouden kalf waarbij het volk probeerde God rechtstreeks in hun midden aanwezig te laten zijn. Heel Leviticus getuigt via de priesterlijke stem van de mogelijkheid van Gods nabijkomen, waarbij heiligheid het sleutelbegrip vormt. We zijn geroepen om heilig te zijn, omdat God ook heilig is. Sacks wijst hierbij op de paradox van lege tijd en plaats, daar waar de mens moet terugtreden en niet zelf scheppend aanwezig kan zijn. De christelijke lezer zal bij het offer in eerste instantie vooral denken aan verzoening en schaduwbeelden, maar Sacks betoogt dat het fundamentele offer vooral gericht is op het afleggen van de wil; een handeling om iets in nabijheid van God te brengen waarbij reinheid noodzakelijk is. En daarmee kan dit commentaar ook voor ons vandaag de dag een waardevolle bijdrage leveren ten aanzien van reinheid en heiligheid tijdens gebed en aanbidding.

Dit boek biedt een schat aan informatie die het Joodse denken reflecteert. De inhoud ademt liefde en hoop voor het volk Israël, maar ook voor alle mensen en de hele schepping. Regelmatig geeft Sacks ook een kritische beschouwing van de westerse cultuur en denkwijze. In de hedendaagse samenleving spreekt hij vooral van een onderwaardering van de priesterlijke stem die de (natuurlijke) grenzen bewaakt en onderscheid maakt tussen wat heilig en onheilig is. Het is verrijkend om deze verschillende perspectieven aangereikt te krijgen.

Het boek is eenvoudig en vlot geschreven. De meeste hoofdstukken kunnen makkelijk afzonderlijk of per onderwerp gelezen worden. De vertaling is zorgvuldig gedaan en de Hebreeuwse woorden die regelmatig voorkomen worden op een natuurlijke manier in de tekst geïntegreerd en helder uitgelegd.

Al met al een waardevol boek voor allen die zich willen verdiepen in de uitleg van Leviticus. Van harte aanbevolen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.