Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202558

Leven in het licht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Piper, John

positie geld, seks en macht in christenleven

Sandrina Wijnholds

1-12-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit korte en krachtige boekje wordt de vraag gesteld wat het middelpunt is van ons leven. De huidige culturele waardes geld, seks en macht worden belicht. Hoe moeten wij als christen ons hiertoe verhouden? Kunnen wij ze waarderen of moeten we ze juist wantrouwen? John Piper wil deze waardes niet wegnemen, maar hun de juiste plaats en richting geven. Geld, seks en macht zijn goede gaven die God gegeven heeft, maar als zij geïdealiseerd worden, leven wij niet in het licht. De gevaren van geld, seks en macht worden elk afzonderlijk behandeld, maar de algemene deler die John Piper hierbij belicht, is dat deze gaven alleen tot zegen kunnen zijn als ze gericht zijn op de verheerlijking van God. Hij reikt daarbij de strategie van definiëren, verslaan en gebruiken aan. Het goed gebruiken van geld, seks en macht wordt in dit boek uiteindelijk niet heel concreet gemaakt, maar zoals in al zijn andere werken, belicht hij de grondgedachte dat God de meeste glorie ontvangt als wij Hem in alle aspecten van ons leven de hoogste eer geven. Als God de hoogste plaats inneemt, dan zullen ook geld, seks en macht hun ware positie innemen.

Dit boek is waardevol omdat op een pastorale en Bijbelse manier gezocht wordt naar een christelijke levenswandel. In tegenstelling tot sommige andere werken van Piper is dit boek gemakkelijk en toegankelijk geschreven.

Hoewel John Piper in zijn boek het evangelie van verlossing recht doet, blijft er bij mij na het lezen toch een gevoel van gemiste kans hangen. De kant van zonde en verlossing krijgen vooral aandacht. Zonde wordt gedefinieerd als dat we God minder en zijn schepping maximaal aantrekkelijk vinden.  Persoonlijk vind ik dat een te enge benadering van zonde, maar ook van een christelijke levenswandel, met het gevaar op krampachtigheid in het alledaagse leven. Hoewel hij regelmatig refereert aan een levenslange weg van vernieuwing, mis ik de troost van de inwoning en hulp van de Heilige Geest die ook bij deze vernieuwing betrokken zal zijn. We zijn verzekerd dat God ons uit genade in vrijheid gezet heeft en onze gerichtheid veranderd heeft, zodat wij geleid door de Heilige Geest zoekend mogen antwoorden en kunnen genieten van geld, seks en macht.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.