Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20233

Kom tot bloei

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Corinne Starreveld

vrouw en carrière ontwikkeling

Antoinette Schram

31-05-2021

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Corinne Starreveld is een jonge ambitieuze vrouw die een passie heeft voor loopbaancoaching. Het praktische boek Kom tot bloei inspireert gelovige vrouwen om tot hun recht te komen op de werkvloer. Dat dit niet vanzelfsprekend is, blijkt uit de eerlijke worsteling die Corinne Starreveld deelt als het gaat over haar eigen ambitie.

Dit boek geeft vooral advies en informatie over werken, talentontwikkeling en met plezier de kost verdienen. Het boek is heel positief over werk. Goede vragen, tests en kaarten over talenten en waarden, geven lezers inzicht over wat het beste bij hen past. Hier en daar klinkt het zweverig. Je hebt alleen een duwtje nodig in de goede richting. Het motiveert je om na te denken over je drijfveren. Maar je moet als lezer zelf aan de slag met de antwoorden die ze geeft.

Het boek is opgedeeld in vier delen, waarbij eerst de grote vragen over werk worden behandeld. Het tweede deel gaat over verschillende seizoenen in het werk waarbij de lente staat voor de start van je loopbaan, de zomer waar jouw arbeid in een flow zit, de herfst voor de eerste problemen op je werk en de winter waarbij het allemaal niet lukt.  In het derde deel komen in een aantal korte hoofdstukken typische vrouwenproblemen op het werk aan bod en tot slot in het vierde deel nog meer praktische informatie voor talentontwikkeling, solliciteren en dergelijke. De informatie is oppervlakkig. Over alle onderwerpen die Corinne behandelt staat achterin een literatuurlijst met boeken die specifiek dat thema behandelen. De toon in het boek is steeds luchtig, positief en maakbaar. Pas als je met dit boek aan de slag gaat, zul je de diepgang ervaren.

In alles merk ik dat Corinne een jonge schrijfster is en dat een mooie, goede carrière belangrijk is voor haar. In de opbouw van haar hoofdstukken zit structuur. Ze bespreekt onderwerpen als menstruatieklachten en seksisme op de werkvloer. Maar over het combineren van werk en moederschap (zeker in relatie tot wat God van een vrouw vraagt) is geen apart hoofdstuk. Je kunt het een beetje terugvinden in een mager hoofdstuk over de balans tussen werk en privé waarbij het vooral gaat om veerkracht.

God is erbij, maar op de achtergrond. Hij gelooft in het talent van de vrouw en geeft passie. Alleen bij het onderwerp vriendelijkheid wordt er gezegd dat het een eigenschap is waar christenen om bekend staan.

Tegelijkertijd koppelt de schrijfster assertiviteit aan vriendelijkheid want op je werk moet je niet over je heen laten lopen. Hier en daar vermeldt ze dat je God betrekt bij de keuzes op je werk. Wat God of de Bijbel zegt over werk komt in dit boek niet aan de orde.

Het boek biedt zeker mogelijkheden om tot bloei te komen tijdens je werk en daardoor zul je ook groeien als mens. Voor vrouwen die werken in een kleine organisatie waar geen aandacht is voor loopbaanontwikkeling biedt dit boek handvatten om aan de slag te gaan met je carrière.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.