Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16041

16041

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Morshuis, Marloes

Jeugdboek

Frea Kroese

15-04-2016

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het debuut van Marloes  Morshuis voor kinderen is een prachtig en spannend verhaal, een sprookje, een gelijkenis, een drama, een film, alles in één.

Mick, de hoofdpersoon van het boek, vertelt het verhaal zelf. Hij schrijft alles op, ook zijn geheime gedachten, gebeden bijna, die hij aan zijn ouders richt. Hij mist zijn ouders, ze zijn verbannen naar een rots die hij in de zee kan zien liggen, maar mensen ziet hij niet. Zelf woont hij met zijn zusje en een paar vrienden in een samen gebouwde hut dicht bij de zee. Mick weet wat eetbaar is en zijn vriend kan goed vissen. Zo kan het, dat ze niet omkomen van de honger.
De keizer is een domme en wrede tiran, aangestuurd door zijn raadsheer. Ze draaien hun hand niet om voor verbanning of erger nog: moord. En het beroerdste van alles is nog dat de keizer alleen maar witte bolletjes met suiker eet.

Mick is een gewone jongen, die tegen wil en dank en uit pure doodsnood een held wordt. Hij bevrijdt het hele land. Maar voordat hij die uitdaging heeft afgerond, gaat hij door diepe dalen. Soms staat hij er alleen voor, maar vaak zijn er mensen die hem helpen.

In het eerste hoofdstuk beland je meteen al midden in het avontuur. En daarna kun je het boek niet meer wegleggen, tot het laatste woord en je met een diepe teug eindelijk weer kunt ademhalen. Al die tijd houd je je adem in en je hart vast.

Het mooie aan dit boek is, dat het niet alleen spannend is voor kinderen, ook voor volwassenen is het evenzeer een spannend en leuk boek, ook al zul je het heel anders beleven dan iemand die jonger is, je beleeft het net zo intens!
Mick heeft een talent: hij kan goed koken. Het kan hem de dood in helpen of hij kan zichzelf en het hele volk bevrijden van de tirannie van de koning. Maar dat weet hij nog niet, het enige wat hij wil is, dat zijn ouders vrijgelaten worden uit hun verbanning en ze weer een normaal gezin kunnen zijn. De spanningen die dat met zich meebrengt zijn al groot genoeg, maar er komt nog veel meer bovenop. De angst om zijn zusje en zijn vrienden te verliezen. Een prille verliefdheid. De verzoening met oude buren.

Het is heerlijk om door Mick heen dit avontuur te beleven. Alle ingrediënten zijn aanwezig: de jongeman, die een held wordt/is, de missie, het kwaad dat vernietigen wil, de helpers, de wanhoop, de triomf, het heerlijke einde, de liefde, het goede en het herstel, het vinden van vrienden, de ondergang van de vijand.
Ik wil niet alles verklappen, maar dit verhaal is compleet, af, je kunt het nog een keer beleven, door de maaltijden te maken, die achter in het boek staan beschreven. Ik geef dit boek 5 sterren omdat het de kwaliteit heeft van een perfecte Walt Disney film. En ik zie er naar uit dat iemand dit ooit in een musical wil omzetten, of een speelfilm.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.