“Ik maak me geen zorgen, want mijn gezin ben ik kwijt. Of mijn gezin is mij kwijt. L en E hebben ook geen familieleden, want die zijn allemaal opgeblazen.”
Het verhaal is geschreven zoals kinderen hun situatie vanuit henzelf kunnen vertellen. Maar ik heb weinig boeken gelezen die zo schrijnend zijn als dit verhaal van een groepje kinderen dat zonder verantwoordelijke volwassene probeert te overleven in een vluchtelingenkamp. De dagelijkse dingen zijn een strijd, en ze zijn hun identiteit verloren met hun naam die nu een letter is, zonder paspoort (of levensboek) ben je namelijk niemand omdat je het niet kunt bewijzen.
De directe beschrijvingen door een kind dat alleen nog maar in het heden wil leven omdat het verleden weg is en de toekomst ongrijpbaar. Ze mogen wel terug, ze mogen blijven, ze mogen alleen niet verder.
Op het moment dat je denkt dat het niet erger kan worden wordt het echt een ramp. Een simpel bericht dat je thuis op het journaal hoort terwijl je met jouw kop koffie op de bank zit, wordt hier beschreven als een ramp bij een ramp.
Gelukkig zijn er ook mensen die helpen, zij worden beschreven met hun naam, niet met een letter en de auteur maakt daarmee het onderscheid duidelijk. Mensen met een goed hart die naar hen omkijken.
Tijdens het lezen zul je je afvragen wie het heeft geschreven. Dat was Steve Tasane, zoon van een vluchteling en hij heeft Kind i gebaseerd op de ervaringen van echte kinderen in vluchtelingenkampen over de hele wereld.
Met de verhalen van deze kinderen I, E, L, V, S en O, wil hij de lezer wakker schudden. De indringende beschrijvingen in mooie zinnen blijven je nog lang na het lezen bij. En je zult nooit meer op dezelfde manier naar deze berichten in het journaal kijken omdat je deze bijzondere leeservaring hebt opgedaan.
Een must read voor kinderen vanaf 10 jaar, bij jonge kinderen zou ik het verhaal voorlezen omdat het best een pittig verhaal is. Dit is ook een boek voor iedereen in de maatschappij, op school of in de kerk, in elke les over burgerschap, geschiedenis en Nederlands goed te gebruiken.
Geef een reactie