Zwijgen over het verleden.
Jona zit in het laatste jaar van zijn middelbare school en viert het Joodse Nieuwjaar met zijn oma en vader. Zo begint het boek na een schokkende opmaat vanuit Jona’s eerste herinnering. Dit eerste hoofdstuk zet de toon. Alle elementen die vragen oproepen of vervreemden, worden in het boek verder uitgewerkt en krijgen een versnelling als Jona voor zijn profielwerkstuk gaat samenwerken met Elin en Lucas. Het onderwerp gaat over vragen die Jona heeft met betrekking tot de werking van het geheugen. Die vragen heeft hij gekregen doordat zijn oma tekenen van een beginnende dementie vertoont en dingen zegt die betrekking hebben op het verleden. Een verleden waar nooit over wordt gesproken maar waarvan de contouren bij het onderzoek steeds duidelijker worden.
Verschillende perspectieven samengebracht.
Je kunt dit boek beschouwen als een coming of age-roman.
Je kunt het ook beschouwen als een verslag van de gevolgen die de oorlog heeft op de levens van tweede en derde generatie Joodse overlevenden.
Je kunt het ook zien als een verslag van de totale seksuele ontregeling in onze cultuur: overspel, homoseksualiteit en pornografiegebruik spelen een rol.
Je kunt deze roman ook lezen en de gemankeerde draad van de liefde pakken die er dwars doorheen loopt. De liefde van een oma voor haar kleinkind en andersom. De liefde tussen vrienden op de middelbare school. De liefde voor Jona’s overleden moeder, die hij pas op deze leeftijd stukje bij beetje iets beter leert kennen, voor zover dat mogelijk is.
Je kunt de roman ook lezen als de vreselijke worsteling van een adolescent om zich los te maken van zijn narcistische vader, die hij toch ondanks zijn verwondende gedrag, liefheeft.
Stel vragen.
Als jouw tiener dit boek leest, lees het dan ook en ga het gesprek aan. Waar vind jij dat het boek over gaat? Wat heeft je het meest getroffen? Wat zegt de laatste zin jou? Hoe wordt in deze roman omgegaan met grenzen? Welk beeld heeft Jona van de liefde volgens jou?
Geef een reactie