Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14114

14114

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lasonder, Jane / Stoorvogel, Henk

Persoonlijk getuigenis

Antoinette Schram

12-09-2014

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jane is een persoonlijk getuigenis van een vrouw die een verschrikkelijke jeugd heeft gehad. In haar boek vertelt ze hoe ze is genezen van haar jeugdtrauma's. Ze heeft twee motieven voor haar verhaal. Ten eerste wil ze, als christen, God  de eer geven. In het boek komt een divers beeld van God naar voren, maar  overheersen in de ervaringen van Jane de grootheid, de liefde, de bescherming en de enorme kracht. 'Als God het in mijn leven kan doen, kan Hij dat ook in jouw leven doen.' De tweede reden is dat er in de wereld duizenden 'Jane's' zijn; jongens en meisjes, die op een afschuwelijke manier worden misbruikt. Met haar boek wil ze de mensen met zulke ervaringen bemoedigen en anderen opmerkzaam maken op de slachtoffers.

Jane is een heftig verhaal; nog voor haar geboorte ongewenst. Ze groeit halverwege de jaren zestig op in Stevenge, Engeland, onder de rook van London. Thuis is het armoe troef, haar ouders zijn alcoholist en haar stiefvader mishandelt en misbruikt haar. Het is verschrikkelijk om dat te lezen. Enig lichtpuntje is de kerk, waar Jane meezingt in het koor. Aan de andere kant voelt ze in haar kinderjaren ook de afwijzing van Jezus, als ze in een bijna doodervaring teruggestuurd wordt naar haar hel op aarde.  Op jonge leeftijd raakt Jane aan de alcohol verslaafd. Als ze vijftien is loopt ze weg. Haar vader heeft haar dan al een abortus laten ondergaan.  Even lijkt het geluk haar toe te lachen.  Op wonderlijke wijze komt ze in aanraking met een schatrijke Eddie, zou gaan trouwen, maar dan overlijdt hij door een ongeluk. Jane krijgt een miskraam en vlucht naar Israël. In Israël maakt ze nog veel mee, wordt opgevangen door christenen, komt tot geloof, ontmoet uiteindelijk een Nederlander waarmee ze zal trouwen en kinderen krijgt. Maar ze heeft nog een lange weg te gaan voordat ze tenslotte genezen, vrij en gelukkig in haar leven kan staan.

Het verhaal van Jane is geen halleluja verhaal, met een duidelijk voor en na. Ze heeft haar mystieke Godservaringen, maar je merkt in alles dat de trauma's van haar jeugd nog lang doorwerken. Het geloof in God  en ook de christenen in haar omgeving kunnen daar met gebed en Bijbellezen niet 1,2,3, verandering in brengen. Sterker nog: in het verhaal worden de fouten die christenen maken niet verzwegen. Uiteindelijk wordt ze behandeld door een trauma-psycholoog en ook deze gesprekken dragen bij aan haar genezing.

Zeventien hoofdstukken zijn er in het boek, die een realistisch beeld geven van hoe het leven van Jane Lasonder is verlopen tot nu toe. Je kunt je haast niet voorstellen dat het verhaal is geschreven door een man. Voor Henk Stoorvogel is dit de derde biografie. Eerder schreef hij 'Knock Out', van ex kickbokskampioen Joop Gottmers en 'Laat je droom varen' van Johan Huibers, de man die de ark nabouwde. In deze getuigenissen is het daarbij voor christenen mooi om te zien hoe je Gods liefde, leiding en bescherming mag ervaren in het leven. Toch voelde ik me erg ongemakkelijk door dit verhaal. Hoewel het allemaal goed is gekomen, blijft ook het besef hangen dat er ongelofelijk vernietigende krachten rondgaan in deze wereld die meer kapot maken dan ons lief is. Het is beslist geen prettig boek om te lezen en in die zin vraag ik me echt af of het de eerste plaats van de Eva's zomerboeken top 10 verdient.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.