Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20101

Jan globetrotter met een missie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Coppoolse, Jeannette

Levensverhaal

Saskia Schouten

26-09-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit biografische portret van Jan van den Bosch gaat dieper dan wat mensen van zijn buitenkant zien. Behalve zijn EO-tijd komen ook thema’s aan bod zoals: bezit en schuldgevoel, relaties en vriendschappen, zijn geestelijke zoektocht en de eindigheid van het leven.

Jan is een kwetsbare man, vol uitersten. Al jong wist hij dat hij tv-presentator wilde worden, ondanks dat hij in een tv-loos, reformatorisch gezin opgroeide. Van jongs af voelde hij zich een buitenbeentje. Toen Jan bij de EO ging werken, kwam het eerste tv-toestel in het ouderlijk huis, ondanks dat Jans vader er geen voorstander van was. Jans moeder zat op de eerste rij bij de EO- jongerendagen.

Hij geniet ervan om iets nieuws te beginnen. Hij woekert met zijn talenten en wat hij in zijn hoofd heeft, gebeurt. Jan zegt: “Ik ben altijd wel een onafhankelijke geest geweest. Zo weet ik dat als ik iets in m’n kop heb en ik erin geloof, ik het ook doe. Dus mensen die leven met idealen gaan het halen, maar mensen zonder droom niet. Ik ben wel heel zelfbewust en dat is geen verkeerde eigenschap. Als ik het in mijn hoofd heb, dan gaat het ook gebeuren. En ik weet wat ik waard ben.” Hij heeft nog veel dromen en idealen die hij waar zou willen maken. Een motto van hem is: De hemel geeft, wie vangt die heeft.

Dit mooi uitgevoerde boek leest vlot en is heel boeiend. Het is mooi uitgevoerd met foto’s uit verschillende fases van Jans leven. Mensen met wie hij te maken heeft (gehad) komen aan het woord en die hoofdstukken zijn op blauw papier gedrukt. Zo komen o.a. Henk Binnendijk aan het woord, Marijke Helwegen, Franca Treur, Bobby Schuller en Elbert Smelt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.