Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202368

In het spoor van de Geest

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Gerrit Vreugdenhil

Dagboek voor Pasen tot Pinksteren

Antoinette Schram

28-03-2022

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit dagboek is voor de tijd van Pasen naar Pinksteren. Deze tijd duurt vijftig dagen en dit dagboek bereidt je voor op de komst van de Heilige Geest, wie Hij is en wat Hij doet. Het dagboek is geschreven door dominee Vreugdenhil, predikant in Gouda. Hij heeft gewerkt in Chili en heeft daardoor veel nagedacht over het werk van de Heilige Geest en de realiteit van kwade machten.

Dit dagboek heeft een duidelijke structuur. Elke dag heeft zes onderdelen die terugkomen en de lezer bij de hand nemen.  Na de introductie is er een aanwijzing waardoor je stil kunt worden. Mooi dat deze stap erin is gezet. Dit maakt je bewust dat je niet zomaar even wat leest, maar er ook bij betrokken moet worden om wat je leest te laten doordringen tot je geest. Deze vertraging is er ook door een leesvraag te zetten voordat je het Bijbelgedeelte gaat lezen. De lezer weet dan al waar hij op moet letten als het Bijbelgedeelte wordt gelezen. Elke dag heeft ook een uitgebreide overdenking. De schrijver deelt daarin van zijn eigen ervaringen en er wordt veel uitgelegd. Aan het eind van de overdenking is er een toepassing in de vorm van een vraag om over na te denken of een concreet punt om voor te bidden. Ten slotte is er bij elke dag een kort gebed uitgeschreven en een lied, waarbij verschillende liedbundels zijn gebruikt.

De eerste dagen komt het onderwijs over de Heilige Geest van Jezus uit het Johannesevangelie, de hoofdstukken 14 tot 16. Vanaf dag 11 gaat het boek verder met Handelingen. Daardoor komt het verhaal van Pinksteren al ver voor Pinksteren aan bod. Dit lijkt raar, maar de schrijver ziet het boek Handelingen als het boek Handelingen van de Geest.  Bij Hemelvaart en Pinksteren zijn er toepasselijke lezingen en de dagboekteksten staan stil bij deze feestdagen.  Bij Pinksteren wordt er gewezen naar wat je eerder hebt kunnen lezen. Het geeft verdieping omdat je in deze vijftig dagen veel gelezen en toegepast hebt over de persoon en het werk van de Heilige Geest en daardoor weet wat je viert met Pinksteren. Al met al ziet het er mooi verzorgd uit en biedt dit dagboek een houvast om meer te leren over de Heilige Geest.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.