Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19029

In de loopgraven van de Krim

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Marsh, Catherine

Levensverhaal

Sjoerd Veenman

13-03-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een van grootste militaire confrontaties in de negentiende eeuw vond plaats op het schiereiland De Krim. Niet alleen nu, maar ook in 1853-1856 betwist gebied. Frankrijk, Engeland en Turkije voerden oorlog met Rusland, dat zich niet aan internationale afspraken hield. Een bloedige oorlog die vele duizenden levens heeft gekost. De meeste slachtoffers vielen niet in veldslagen, maar kwamen om door ziekte en ontberingen. Om die reden besloot de bekende verpleegster Florence Nightingale om samen met een aantal andere vrouwen te hulp te schieten.

Een van de officieren in het Britse leger heette Hedley Vicars. Dit dunne boek – van nauwelijks meer dan zestig pagina’s – bevat zijn biografie. Vicars was bevriend met de schrijfster, Catherine Marsh, en evenals zij een overtuigd christen. Dat laatste bleek uit zowel zijn woorden als daden. Nadat Vicars (1826-1855) voor een militaire loopbaan had gekozen, kwam hij tot bekering. Vanaf dat moment bleef zijn radicale levensverandering niet verborgen. Hoewel hem dat soms de spot van collega’s opleverde, getuigde hij vrijmoedig van zijn geloof en dat tegen zowel de officieren als tegen de militairen die hij na een promotie onder zijn bevel krijgt. Het schrok die soldaten niet af, want ze waardeerden Vicars als een eerlijke, vriendelijke en deskundige leider. Hij was een voorbeeld voor ze. Dat bleek bij heel wat gelegenheden maar zeker als zijn eenheid, in Griekenland, wordt getroffen door een cholera-epidemie. Onvermoeibaar nam hij de zorg voor zijn mannen op zich. Jonge militairen bedelden dan ook om onder zijn commando te mogen dienen.

Tijdens een beslissende veldslag ontdekte hij dat de Russen een uitval deden en terwijl hij moedig verzet bood raakt hij ernstig gewond. Korte tijd later overleed hij. Dat veroorzaakte een schokreactie in zijn vaderland. Hij werd herdacht als een held. Van dit boekje van Marsh werden er destijds dan ook vele tienduizenden verkocht.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.