Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11050

Ik, Safiya

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hoesseini, Safiya en Mastro, Raffaele

Autobiografisch verhaal

Saskia Schouten

19-10-2011

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Safiya groeit op in een Islamitisch gezin in een dorpje in het noordwesten van Nigeria. Op haar dertiende wordt ze tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een man van een jaar of vijftig, Yussuf genaamd. Op haar zestiende wordt ze zwanger van een dochter en krijgt daarna nog twee dochters en een zoon. Yussuf werkt in het zuiden en komt af en toe thuis. Dan krijgen de twee jongste kinderen waterpokken en overlijden daaraan. Safiya is ten einde raad, vooral als ze ook nog verstoten wordt door Yussuf omdat hij haar verantwoordelijk houdt voor de dood van de kinderen.

Na drie jaar trouwt ze opnieuw met een man die al twee vrouwen heeft. Ze krijgt twee kinderen maar wordt ook door deze man verstoten. De derde man waar ze mee trouwt, is gewelddadig en ze scheidt van hem.

Ze gaat bij haar ouders wonen en ontmoet Yacuba. Hij verleidt haar en hij belooft haar keer op keer om -volgens moslimtraditie- met haar vader te praten over een huwelijk tussen hen. Als Safiya zwanger wordt, dringt ze er bij hem op aan om met haar vader te praten en ondanks dat hij het keer op keer belooft, doet hij het niet.

Als haar dochter Adama wordt geboren, komt het ter ore van de politie en wordt ze aan een vernederend verhoor onderworpen. Het komt tot een rechtszaak en Yacubu ontkent alles. Safiya wordt door de sharia-rechtbank veroordeeld tot dood door steniging. Ze vlucht, maar dan krijgt de internationale pers er lucht van...

Een indrukwekkend levensverhaal van een eenvoudige, moslimvrouw. Ze vertelt eerlijk over haar gevoelens. Het boek geeft een goed beeld van de Islamitische levensstijl en gebruiken.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.