Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202316

Hoe vergeving schenken je leven verandert

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kamp, Wilkin van de

Studieboek

Cora van Dijk

16-11-2021

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Iedereen zegt dat vergeving iets moois is, totdat ze iets te vergeven hebben. (C.S. Lewis)

Iedereen kent het wel: Er gebeuren dingen in je leven waarvan je denkt: dat vergeef ik die ander nooit! Het is onmogelijk om dat te doen, het doet te veel pijn. Het liefst wil je wraak nemen, vergelden wat jou is aangedaan. Door een familielid, vriend, de overheid, je werk. Voor zulke mensen is dit boek geschreven.

Ruim 200 pagina’s gebruikt Wilkin om je te laten zien dat het anders kan, dat God het anders bedoeld heeft. De centrale boodschap is hoe bevrijdend vergeving kan zijn voor jezelf. Daarbij gebruikt hij veel voorbeelden uit het werkelijke leven. Bijvoorbeeld Edith Eger, een Joodse vrouw die de oorlog overleefde, maar hoe. En toch kwam ze op een gegeven moment tot vergeving.

Mooi dat Wilkin niet alleen christelijke mensen als voorbeeld neemt. Dit maakt het boek ook toegankelijk voor niet-christenen. Maar voor mij is het prettig dat hij ook werkt vanuit de Bijbel: het Woord van God leert ons wat vergeving inhoudt. Dan komt ook de tekst voorbij: tot 7 x 70 keer vergeven. Ik zucht, want dat kan ik nooit. Maar daarbij komt de troost: Jezus kan dat wel! Keer op keer vergeeft Hij, sterker nog, dat is waarvoor Hij zijn leven gaf.

Het boek is heel menselijk geschreven. Knap voor een leraar dat Wilkin geen opgestoken vingertje gebruikt, maar dat hij je stap voor stap meeneemt in een proces dat hij vanuit verschillende hoeken toelicht. Wel is het zo dat er veel herhaling voorkomt in het boek. Zelf vind ik dat niet zo prettig, maar ik kan me wel voorstellen dat het voor andere mensen juist fijn is.

Ik geniet van de voorbeelden van mensen die hebben ervaren hoe vergeving schenken je leven verandert. Stuk voor stuk aangrijpende levensverhalen. En dat maakt dat het dichtbij komt; als deze mensen het konden, dan moet ik met de hulp van God toch ook de weg van vergeving kunnen gaan.

Tot slot citaat van de cover, waar ik 100% achter sta:

  • Vergeven is de sleutel tot vrijheid
  • Vergeven is de sleutel tot vrede
  • Vergeven is de sleutel tot genezing
  • Vergeven is de sleutel tot een hoopvolle toekomst

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.