Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19040

Het spoor naar huis

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Finkbeiner, Susie

Christelijke roman

Frea Kroese

09-04-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het spoor naar huis is het verhaal van de tienjarige Pearl. Wat thuis precies is, is moeilijk voor haar aan te geven, omdat ze in de steek is gelaten door haar moeder en te maken heeft gehad met een zeer gewelddadige stiefvader. Gelukkig is Pearl gered en geadopteerd door Thom, de sheriff van het dorp Red River in Oklahoma. Ze is daar in een liefdevol gezin terechtgekomen. Ze heeft een zus, die wat anders in elkaar steekt dan de meeste mensen. Uit de tekst kun je afleiden dat ze verstandelijk wat beperkt is of misschien sociaal beperkt. Tegelijkertijd is er ook altijd een buurjongen bij hen thuis, Ray, die als een broer voor Pearl is.

Door de enorme droogte, die in het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten heerste, leeft Pearl en het gezin waar ze woont in een moeilijke situatie. Stofstormen beheersen het dagelijkse beeld. In een van die stormen komt haar zus om. Dat is de druppel, die het gezin aanzet om te gaan verhuizen. Thom verhuist met zijn gezin naar de staat Michigan, naar het dorpje Bliss. Daar is alles groen en daar woont familie, Thoms broer Gus en zijn vrouw Carrie. Terwijl Mary, Thoms vrouw worstelt met rouw en verdriet, ontfermt Carrie zich over Pearl en Ray. Ze is als de moeder die Pearl altijd gewenst heeft. Pearl is nog er nog lang niet aan toe om tiener te worden. Ze is voluit kind. Ze wil klimmen en klauteren, rennen en spelen. Door de stofstorm was ook zij bijna overleden, haar longen zaten vol, maar ze is er na maanden ziekenhuis toch bovenop gekomen, daarom is Mary erg bezorgd als ze buiten wil spelen.

Het verdriet om de verloren dochter en de shock van de verhuizing zorgen voor ontwrichting in het huwelijk van Mary en Thom en als er dan ook nog een knappe kerel uit het dorp bij hen komt eten, lopen de spanningen behoorlijk op. Pearl wil zo graag een thuis hebben en alleen maar gelukkig zijn, maar ze heeft met grote levensproblemen en haar eigen verlieservaringen te maken. Wat haar helpt vluchten en ontspannen, is haar levensgrote fantasie die ze met sprookjes en avonturenverhalen uit de bibliotheek voedt. Ze leert dat de kruimeltjes brood uit de sprookjes kruimeltjes hoop en mooie momenten zijn, waardoor ze de weg naar een thuis langzaam leert vinden.

Typerend voor dit verhaal is de zoektocht naar bij wie Pearl nou echt mag horen. Wie haar werkelijk waardeert. Het helpt dat ze steeds ook liefdevolle mensen met goede raad om zich heen heeft gehad en nog heeft. De woorden die haar oma tegen haar sprak, blijft ze zich herinneren en die trekken een spoor in haar geweten om de liefde ook zelf door te geven aan mensen om haar heen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.