Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

10026

Het kwaad

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Guillou, Jan

Autobiografische thriller

Frea Kroese

27-05-2010

5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Zoals de titel van dit boek al doet vermoeden, stemt de inhoud ervan erg tot nadenken over het kwaad. Eric, de hoofdpersoon is nog tiener. In de tijd van het boek wordt hij zowel geestelijk als lichamelijk volwassen. De druk van het kwaad vormt hem tot een zeer kwetsbare en tegelijkertijd onoverwinnelijke held. Dit boek doet je versteld staan over de enorme gemeenheid en de verwoestende intentie van geweld.

Eric knokt op een bijzonder en hoog niveau om uit de spiraal van geweld te komen en vrijheid te mogen gaan ervaren. Hij heeft bovendien een grote onvrede over geweld dat wordt toegepast om een machtssysteem in stand te houden, hoewel hij daar zelf ook dader in is geweest. Hij wil deze cirkel in zijn eigen leven doorbreken en krijgt daar een kans voor als hij van school wordt gestuurd. Maar in het volgende systeem moet hij een enorm doorzettingsvermogen ontwikkelen om te bereiken waar zijn hart naar verlangt. Mensen zijn onverbeterlijke kuddedieren en snel gevangen in de machtssfeer van anderen. Zijn enige vriend Pierre ondersteunt hem, totdat ook hij letterlijk uit het systeem moet vluchten.

Dit boek moet elk mens vanaf een jaar of vijftien gelezen hebben en het liefst ook met ouders/leraren en vrienden bespreken. Ik vraag me af of er andere mogelijkheden geweest zouden zijn voor Eric, behalve deze lijdensweg van jaren. En ik vraag me af hoeveel mensen door geweld een gebroken leven leiden, en niet in staat zijn te groeien tot zo'n sterke held, dat hij of zij zich kan bevrijden van de gevangenschap, de slavernij en de gevolgen ervan.

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 1 Average: 5]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.