Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15134

15134

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Oranje, Corien / Dekker, Cees

Jeugdboek

Antoinette Schram

26-11-2015

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Tycho Bonnema begint zijn logboek met allerlei weetjes over zichzelf, maar ook weer niet alles (geen leeftijd, geen klas, geen woonplaats) en dan op dinsdagmorgen begint alles met een supergigaharde knal, terwijl hij in op school zit. Er is een meteoriet ingeslagen op het fietsenhok naast school. Zijn oom Jeroen, professor in de wetenschap (niet nader gespecificeerd) komt langs omdat hij de meteoriet wil bestuderen en dat vindt Tycho superinteressant. Het wordt nog leuker als hij zijn oom Jeroen op school uit kan nodigen in het kader van de mensenbieb. Volwassenen die ergens veel van weten mogen een gastles komen geven. Oom Jeroen is de eerste en naar aanleiding van de meteoriet, legt hij de klas uit hoe het heelal ontstaan is en met behulp van een ballon verklaart hij de oerknal.

En dan heb je een probleem op een christelijke school, want dan komen er ouders die klagen over de inhoud van de les en kinderen die de wetenschappelijke theorie niet terugvinden in de Bijbel, waar ze in geloven. Dat is het spanningsveld waar het in het geheime logboek van Topnerd Tycho over gaat. Omdat Tycho een meester heeft die ook niet weet hoe het precies zit en de deskundigen uit de mensenbieb, een gelovige moeder en een dominee alleen meer verwarring brengen, zorgt hij voor een schoolkamp van vijf dagen waarin de kinderen zelf mogen ontdekken wat waar is; al spelend op de rotsen van hunebedden in Drenthe, die 150.000 jaar geleden in een ijstijd naar Nederland zijn komen drijven, een les over DNA op de universiteit, een wandeling langs het Melkwegpad en natuurlijk uiteindelijk naar Naturalis in Leiden. Bij alles wat Tycho ontdekt, houdt hij contact (met e-mail- en appberichten) met zijn oom Jeroen die zijn vragen beantwoordt. Daarnaast vult het logboek van Tycho zich met allerlei weetjes over het heelal, de ontdekkingen van Galileo, C-14 metingen, de evolutietheorie, het DNA, Charles Darwin enzovoort. (De bijdragen van Cees Dekker.) Bovendien zitten er in de tekst allerlei QR-codes of linkjes waarmee lezers de filmpjes kunnen zien, die Tycho en zijn klasgenoten tijdens hun zoektocht over het ontstaan van de wereld en het leven ook gezien hebben. Uiteindelijk is er zoveel bewijs dat de kinderen niet meer om de wetenschap heen kunnen. Dan komt de dominee nog een keer voorbij en legt hij uit hoe de kinderen ondanks hun ontdekking toch nog in de God van de Bijbel kunnen geloven.

Dat is insteek van de schrijvers, dat kinderen niet bang hoeven te zijn voor wat ze in de wetenschap zullen ontdekken en dat je eigenlijk alleen maar meer onder de indruk komt van de liefdevolle Schepper die achter al die natuurwetten en processen staat. Als de kinderen daar met elkaar over doorpraten, komen er nog meer vragen boven drijven zoals: “Maar als het waar is van de evolutie, dan was de aarde dus helemaal niet goed.” De manier waarop we ‘goed’ omschrijven was voor mij een eye-opener.

Het geheime logboek van topnerd Tycho is geslaagd als een jeugdboek dat geloof en wetenschap bij elkaar brengt. Het verhaal dient deze missie, maar spettert verder niet.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.