Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202516

Het cruciale onderscheid

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Schut, Evert

theologie islam christendom

Frea Kroese

25-07-2023

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Goede informatie over wat in de islam anders is dan bij christenen. Liefde voor alle mensen zoals Jezus ons heeft geleerd is eveneens te lezen in dit boek. Daarnaast valt er niet omheen te kijken dat de theologie van de islam claims doet die niet door de wetenschap en de geschiedenis gestaafd kunnen worden. Evert Schut pakt het grote onderscheid uit, zodat je er wel naar moet kijken. Het grootste punt is het centrum van het christelijk geloof: het Zoon van God zijn van Jezus Christus en zijn kruisiging en opstanding uit de dood. Daarnaast laat hij tal van andere punten de revue passeren.

Hij kaart de religieuze discriminatie aan in tal van islamitische landen, ook al zeggen hun grondwetten dat er gelijkheid van godsdienst is. Met tal van voorbeelden. Moslims die serieus op zoek zijn naar de waarheid, vinden die ook vaak en dan niet door de Koran, maar in de Bijbel, het Oude en Nieuwe Testament, gewoon omdat de boodschap hiervan consistent en betrouwbaar blijft en steeds dezelfde dingen laat zien. Daar blijft het niet bij: Als je buurman die vanuit een Westers land in jouw land is komen wonen, de gek! En hij doet het goede voor zijn gezin, de gemeenschap, de wijk, de stad. Dan ga je nadenken en vragen stellen. Is jouw God toch anders dan Allah? En ja, onze God werd mens met ons. Hij werd zeer klein. Hij heeft zijn rijkdom afgelegd om mij te redden. Zo heel anders dan de “God is groter” roep vanuit de moskeeën. Groter? Groter dan wat dan? Dat wisten we toch al, dat Hij de grootste is? Wat heeft het voor zin om dat te roepen?

Zo spreekt de liefde van Jezus luider in het goed doen voor anderen en het verdragen van lijden, dan deze geloofsbelijdenis. Ik denk dat dit argument mij het meest heeft getroffen in het boek van Evert Schut. Maar er zijn talloze argumenten om op de hoogte te raken van het geloof van inmiddels onze buren en liefdevol en beslist het gesprek met hen aan te gaan, wanneer zij vragen stellen bij onze leefwijze en geloof.

Er is een oprecht woord vooraf, waarin prikkelend gesteld wordt dat de islam heel dicht bij het christelijk geloof staat en tegelijk er ook heel ver vandaan. Waarom? Ja, dat lees je in dit boek. Er zijn wat andere waarderende woorden van islam-kenners en er is een literatuurlijst.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.