Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202299

Het bevindelijke brein

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lieburg, Fred van (red.)

psychologie en orthodoxie

Sjoerd Veenman

19-10-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De hersenen van orthodoxe gereformeerden ontleed.

Hersenwetenschap is hot. Denk aan de bestseller ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab. Ook christelijke wetenschappers houden zich ermee bezig. Zelfs theologen, en dat is niet vreemd, want de ontdekkingen die wetenschappers op dit terrein doen en de conclusies die ze trekken, hebben te maken met ons mensbeeld.

Bestaat er zoiets als een bevindelijk brein? Een aantal denkers, met heel verschillende achtergronden, levert een bijdrage aan dit boek, waarbij het opvalt dat ze over zeer diverse zaken schrijven. Niet alles heeft evenveel met het centrale thema te maken. Zo is er van Mart van Lieburg een decennia oude toespraak over de christelijke psychiatrie opgenomen. Ik vind het een interessant verhaal, maar vraag me wel een beetje af wat het in dit boekje doet.

Er wordt geschreven over de relatie tussen geloof en suïcide, over de vrije wil, en meer. Leon de Bruin bijvoorbeeld betoogt dat hersenonderzoekers als Swaab veel te ver gaan in hun conclusies. Al met al een interessant boek voor degenen die zich voor deze onderwerpen interesseren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.