Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202608

Heel dichtbij

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Terlouw, Margriet

Historische roman

Saskia Schouten

6-05-2024

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Nicodemus is een vooraanstaande Farizeeër. Als hij net zestig is, treedt hij toe tot de Hoge Raad. Hij is de jongste van de groep. Op dat moment begint het verhaal, verteld vanuit het ik-perspectief van Nicodemus. Hij is erbij als Jezus als twaalfjarige jongen in de tempel komt en zegt dat Hij van Zijn Vader nog een paar dagen in Jeruzalem mag blijven. Hij maakt grote indruk op Nicodemus.  Bij elk volgend paasfeest hoopt Nicodemus Jezus te zien maar helaas.

Hij ontmoet Jezus weer als Hij op het tempelplein roept dat het huis van Zijn Vader niet tot een verkoophuis gemaakt mag worden.

Als Jezus vertrekt ziet hij Nicodemus en vraagt of hij met Hem en zijn discipelen meegaat naar de schaapskooi om daar de nacht door te brengen. Nicodemus wil niets liever. In die nacht vertelt Jezus over de wedergeboorte, wat in Johannes 3:16 staat. De volgende dag gaat Jezus naar het bad van Bethesda en Nicodemus gaat mee. Hij ziet dat de verlamde man genezen wordt. Nicodemus is helemaal van zijn stuk gebracht. Hij heeft van de wonderen van Jezus gehoord en nu maakt hij een wonder mee.

Later raakt Nicodemus bevriend met de genezen blindgeborene, Joab genoemd. Met hem gaat hij naar Bethanië, omdat hij heeft gehoord dat Jezus daar is. Als ze daar aankomen, is Maria Jezus’ voeten aan het zalven. Nicodemus is ontzet, zoiets doen prostituees, dat weet iedereen in Israël.

Nicodemus maakt het lijden en sterven van Jezus mee en begraaft Hem samen met Jozef van Arimathea. Het boekje eindigt met het vertellen van het evangelie door Nicodemus aan de Hoge Raad.

Dit is een boeiend verhaal over Nicodemus, over zijn twijfels en zijn geloof in Jezus. Ik heb het in een adem uitgelezen.

Ik vond het wel vreemd dat in dit verhaal Jezus’ voeten gezalfd worden bij Martha en Maria in Bethanië terwijl het in de Bijbel in Bethanië is in het huis van Simon de melaatse. en als Jezus Jeruzalem binnenkomt op een ezel, roepen de mensen: ‘Halleluja’, i.p.v. ‘Hosanna’.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Heel dichtbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.