Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20104

Hartenkind

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Mastebroek, Remmelt en Shawki-Veefkind, Annet

Christelijke roman

Frea Kroese

06-10-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Lente en Liva zijn moeder en dochter. Elk van de auteurs heeft een van beide karakters uitgewerkt. Dat maakt dat ze een unieke samenwerking hebben gehad tijdens het schrijven van deze literaire roman.

Het eerste deel gaat over de vader van de moeder (opa). In mooie scènes en sfeertekeningen zie je hoe hij zorgt voor zijn dochter en kleindochter. Door deze opa en vader zien ze hoe liefde werkt. Opa overlijdt als Liva (de kleindochter) al bijna volwassen is, maar ze kan niet zonder deze prachtige liefde. Nu hoopt ze dat zij die liefde in een hernieuwde band met haar moeder terug zal vinden. Zowel moeder als dochter zijn een zorgenkind en nu moeten ze het samen verder zien te rooien.

In deel twee komt er een bericht dat de moeder een eiland heeft geërfd via haar vermiste man. Het is alsof ze uit haar lethargie ontwaakt en een nieuw leven begint. Ze gaat het eiland bezoeken om te kijken of het iets voor haar is om te gaan wonen. Het sluit helemaal aan bij wie zij is. Liva besluit om met haar moeder mee te gaan. In contact met de mensen die hetzelfde beroep beoefenen als de laatste eilandbewoner, komt de waarheid over hun man en vader aan het licht.

Dit verhaal trekt in paradijselijke beelden aan je voorbij, maar gaat allesbehalve over het paradijs. De niet te genezen gebrokenheid dringt zich onophoudelijk aan je op. De liefde overwint niet alles en moet zeker van meer kanten komen. Hoe leer je de liefde als je pijn lijdt? Hoe vergeef je als je nog maar een levenslijn van liefde hebt? Hoe rouw je als mens over mensen die je intens hebben liefgehad? Hoe kan gisteren morgen van betekenis zijn zonder dat de realiteit van het nu je overweldigt? Over deze vragen gaat dit boek. Is het voor mensen wel mogelijk lief te hebben zonder iets terug te verwachten?

Dus let op. Dit is niet zomaar een roman maar het lezen meer dan waard. En ook het kijken, er zijn een paar prachtige prenten in opgenomen. En het overdenken van de dagboeknotities en citaten. En hoe kan het ook anders: het boek eindigt in het centrum van een kruis waar de lijnen van het leven samenkomen in de alles overstijgende en ultieme vorm van rust en liefde.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.