Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18060

Handboek bij burn-out

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Goessens, Marit

Christelijk handboek bij burn-out

Cora van Dijk

10-05-2018

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Marit Goessens is psycholoog en kwam toen ze 26 was in een burn-out terecht. Dit boek schreef ze vanuit deze ervaring en om anderen tot steun te zijn, ook vanuit de Bijbel.

Dit duidelijke boek met korte, handige hoofdstukken is bedoeld voor mensen die midden in een burn-out zitten. Natuurlijk lees je over wat een burn-out is, maar de kracht van dit boek zit vooral in de praktische zaken. Je wordt gestimuleerd om na te denken over de zware periode waar je in zit met prikkelende vragen, zoals:
• Wat zijn voor jou redenen voor perfectionisme?
• Hoeveel tijd besteed jij aan ontspanning?
• Lukt het jou om je zorgen aan God te geven?
• Kom ik ooit weer aan het werk?
• Wanneer is mijn burn-out over?
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Stap voor stap word je door die moeilijke periode geleid. Daarbij speelt je geloof een belangrijke rol. Er worden Bijbelse personen als voorbeeld gebruikt; Jakobs worsteling en de twijfel en angst van Gideon. Ook het voorbeeld van leven in een woestijn en de rust die je mag genieten bij de Goede Herder. Ook in de moeilijke tijden is Jezus erbij. Hij staat naast je.

In de tweede helft van het boek ga je beleven. Niets moet, alles mag. Kleuren, schrijven, lezen, in een hangmat liggen, de natuur beleven, luisteren naar vogels of muziek, een bad nemen. Nog veel meer praktische tips heeft Marit voor je, zodat er altijd wel iets bij zit dat jou aanspreekt. Natuurlijk ontbreekt de tip om veel tijd met God door te brengen niet. Lees de Bijbel, bid, breng je worstelingen bij God, maar ook je dankbaarheden en (kleine) vooruitgangen.

Zie jouw moeilijk periode als een reis van burn-out naar burn-bright! Je wordt nooit meer zoals daarvoor, maar gelukkig gaat bij vrijwel iedereen de burn-out weer over. Het laat wel littekens achter. Daarom is het belangrijk in de laatste periode van je burn-out na te denken over wat je wilt wanneer het over is. Sommigen kiezen ervoor hun oude leven weer op te pakken, maar velen kiezen voor verandering.

Ik ben blij met dit praktische boek. Het is echt een boek van deze tijd en helpt je stap voor stap door de burn-out heen. Mijn eigen periode van overspannenheid met burn-out klachten ligt achter me, maar toch heb ik nog veel aan het boek gehad. Van herkenning tot erkenning. Een belangrijk boek!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.