Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12025

Grensverleggend

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Vlaardingerbroek, Matthijs

Geloofsopbouw, bezinning

Cora van Dijk

13-03-2012

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Hoe de kerk opnieuw missionair kan zijn?

In dit boek wordt vooral 'de missionaire kring' besproken en aanbevolen. Het principe van missionaire kringen wordt besproken met veel ervaringsverhalen en praktische tips.

Mooi is dat begonnen wordt met de liefde. Er moet altijd gewerkt worden vanuit de liefde voor God en de naaste. Daarbij worden drie hoofdtaken van een gemeente genoemd: aanbidding, gemeenschap en missionair zijn. Deze drie moeten met elkaar in evenwicht zijn. Vervolgens wordt het principe van de missionaire kring verder uitgewerkt.

Als eerste wordt aangegeven dat het belangrijk is om je eigen (gemeente)drempel over te gaan om mensen te bereiken. Dit in navolging van Jezus die ook de mensen opzocht. Je kunt je daarbij het beste richten op een bepaalde doelgroep die je samen vaststelt. Hiervoor wordt een missionaire kring gevormd van mensen die als eerste taak heeft een hechte groep te vormen. Met deze groep bepaal je je missionaire doelgroep, bijvoorbeeld buitenlandse moeders. Vervolgens ga je deze groep proberen te bereiken, bijvoorbeeld met inloopochtenden. Je maakt ruim tijd vrij om je doelgroep te leren kennen. Op den duur kan zich een groepje ontwikkelen dat meer wil weten over het geloof. Met deze mensen kun je dan een christelijke cursus gaan doen, bijv. Alpha. Bij dit alles is het heel belangrijk dat de gemeente achter het werk staat.

Het boek behandelt de missionaire kring zeer uitgebreid. Hierdoor lijkt het enigszins alsof dit de enige mogelijkheid is in Nederland voor evangelisatie. Ik mis dan ook de verwijzing naar overige mogelijkheden, want "missionair gemeente zijn" is wel een populaire term in deze tijd, maar er is nog zoveel meer. Soms worden de voorbeelden wat te uitgebreid besproken, waardoor het te veel over de gemeente van Vlaardingerbroek gaat. Wel realiseert de auteur zich dat er vele soorten kerken zijn in Nederland en laat hij kort zien hoe ook in andere gemeentes dit principe kan werken, van gereformeerde gemeente tot pinkstergemeente.

De auteur werkte jarenlang in Haagse achterstandswijken en heeft een ruime ervaring met missionair gemeente zijn. Momenteel is hij een veel gevraagd spreker. Het boek is geschikt voor voorgangers en gemeenteleden die na willen denken over deze vorm van werken die kan uitlopen op gemeentegroei.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.