Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12123

Gods reddende kracht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Davey, Bob

Boek over zending in China

Cora van Dijk

21-12-2012

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Bob Davey was zelf werkzaam in de zending. In dit boek beschrijft hij de geschiedenis van China wat betreft de start en voortgang van het zendingswerk. Vele zendelingen komen voorbij, gerangschikt volgens de jaartelling. Vooral vanaf ongeveer 1800 zoeken zendelingen China op om het Woord van God daar te brengen.

Het wordt duidelijk dat de tijden voor het zendingswerk niet altijd eenvoudig zijn geweest, ook in de begintijd al. Wij als lezers van dit boek herinneren ons waarschijnlijk vooral de tijd vanaf Mao, maar ook enkele eeuwen geleden was het een zware taak om het Evangelie in China te brengen. Daarbij komt dan ook nog eens de grootte van het land. Duidelijk wordt dat men begon bij de kustgebieden en van daaruit meer landinwaarts werkte.

Ook in China heeft men niet kunnen spreken van één kerk, maar zijn er in de loop van de tijd vele gemeenten ontstaan, waarvan de huiskerken en De kleine Kudde het meest bekend zijn.

Van veel zendelingen wordt het leven beschreven en de resultaten. We zien hoe de kerk langzaam en soms versneld groeit, we lezen van van repressie en van opwekking. Ook aan de laatste tientallen jaren wordt ruim aandacht besteedt en niet alleen aan de tijd van Mao, maar ook de jaren '70 en daarna.

Deze kerkgeschiedenis is boeiend en goed om te lezen. Jammer is dat het vooral draait om de beschrijving van de zendelingen en hun resultaten; we lezen nauwelijks iets dat vanuit de gelovigen zelf komt. Naast ruimte voor evangelisten had ik graag ook ruimte voor gemeenteleden gezien. Hoe beleefden zij hun vaak moeilijke leven en hoe gaven zij het evangelie door? Juist ook vanuit deze mensen is het Woord van God verspreid. Uit andere boeken weet ik hoe mensen tot in de gevangenis toe getuigd hebben van hun geloof, zelfs tot in de dood. Een tweede puntje is dat er soms enigszins oordelend over bepaalde stromingen binnen het christendom wordt gesproken. Ook al zijn we het niet eens met bepaalde christenen, wanneer het evangelie draait om Jezus Christus zijn deze mensen onze broeder en zuster. Maar ondanks deze dingen is dit een boeiend boek voor elke christen. Ik ben erg blij dat ik in Nederland in vrijheid kan getuigen. Wij kunnen veel van China leren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.