Gevangene nummer 1
19010
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Het levensverhaal van Richard en Sabina Wurmbrand.
Over wreedheid en genade
Uit mijn jeugd herinner ik me de koude oorlog als een dreiging die me echt niet elke dag bezighield, maar er op de achtergrond toch wel voortdurend was. De vrees voor ‘de Russen’, de angst voor de bom … Af en toe sijpelde er informatie door over het harde lot van met name christenen in Stalinistisch Rusland en ook in andere communistische landen. Zodoende zal ik de naam Richard Wurmbrand destijds vast wel eens hebben opgevangen, maar daar bleef het bij. Nu raakte ik gaandeweg het lezen van ‘Gevangene nummer 1’ steeds dieper onder de indruk van de geloofsmoed van mannen en vrouwen die Jezus Christus wilden dienen in een maatschappij waarin dat niet werd geaccepteerd.
Richard Wurmbrand (1909 -2001) en zijn echtgenote Sabine (1913-2000) groeiden op in Roemenië. Ze waren beiden van Joodse afkomst en daarbij overtuigde atheïsten. Bepaald niet de mensen van wie je zou verwachten dat ze zouden uitgroeien tot getuigen van Christus. Toch is dat gebeurd. Allebei kwamen ze tot bekering en daarna werden ze evangelisten in hun omgeving. Iets dat levensgevaarlijk was en ze na verloop van tijd dan ook achter de tralies bracht.
De beschrijving van hun verblijf in gruwelijke gevangenissen en strafkampen is erg realistisch. Het ging er daar vreselijk aan toe en menigeen overleefde de afschuwelijke leefomstandigheden en martelingen niet. Tegelijk gebeurden er wonderen: er was sprake van bijzondere uitreddingen en er kwamen zelfs beulen tot geloof. Richard en zijn vrouw werden uiteindelijk vrijgelaten en kregen de kans om naar het vrije Westen te gaan. Van daaruit stelden ze de wreedheden van het regime in Roemenië voortdurend aan de kaak. In die tijd hebben ze ook allebei hun levensverhaal op papier gezet. Het bijzondere van dit nieuwe boek is dat deze twee levensbeschrijvingen zijn samengevoegd tot één verhaal. Het maakte op mij een diepe indruk.
De vraag rijst natuurlijk: waarom dit boek uitgeven terwijl de verschrikkingen in Roemenië gelukkig al lang achter ons liggen? Op die vraag zijn meerdere goede antwoorden te geven. In de eerste plaats is het altijd waardevol om te lezen hoe God mensen staande heeft gehouden in afschuwelijke omstandigheden. Daarnaast zijn er helaas nog steeds landen waarin christenen hetzelfde lot moeten ondergaan als eens Richard en Sabine Wurmbrand. Dit boek kan aan het denken zetten en leiden tot gebed voor hen.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie