Willem van der Does schrijft met een fikse dosis humor over de factor geluk in ons leven en hij geeft daarbij praktische adviezen voor een betere levensstijl, die bijdraagt aan je geluk.
De centrale vraag op bladzijde 99 van een van van zijn columnlezers was: Heb je na al die jaren advies geven inmiddels wat algemene tips verzameld voor een gelukkig leven? Het antwoord van de schrijver is kort en hilarisch, zoals bij de meeste antwoorden op de vragen in het boek, maar eveneens met goede handvatten om er anders over na te denken, of een ander gedragspatroon te beginnen. Heel praktisch zijn de acht manieren om van ongewenst gedrag af te komen. Die acht manieren kun je het beste lezen na zijn inleiding die de auteur ervoor heeft uitgewerkt. Als je uit bent op de theorie is het voldoende om de eerste 67 pagina’s te lezen, dan heb je een goed handboekje om zelf iets te doen aan je geluk. Alles wat erna komt is onderhoudend, herkenbaar, grappig, schrijnend, richtinggevend, liefdevol en prachtig.
En het antwoord op de gestelde vraag aan het begin van deze recensie is: ‘Ik heb eigenlijk maar één advies: wees zorgvuldig in de keuze van je ouders. Ze leveren zowel je genetisch materiaal als je eerste ervaringen. Daarna heb je min of meer het nakijken. Mocht dit advies te laat komen, je beste optie daarna is: blijf relativeren.’ Geluk is ook niet alles.
De betrekkelijkheid van een recept voor een gelukkig leven is hierdoor een gegeven. In weerwil hiervan zijn de adviezen van de schrijver geen gebakken lucht maar gestoeld op gezond verstand, heldere grenzen en ervaring over wat wel of niet werkt in menselijke relaties.
Geef een reactie