Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19074

De Joodse Jezus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bakker, Gertruud

Geloofsverdieping

Saskia Schouten

08-07-2019

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit boek beschrijft verschillende aspecten uit het leven van Jezus vanuit Hebreeuws perspectief. De auteur pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben, maar ze zet de lezer wel aan tot nadenken.

Een lang hoofdstuk wordt gewijd aan de geboorte van Jezus en alles daaromheen. Volgens sommige Joden was Jezus een mamzer, een buitenechtelijk kind, of een shetukki, een eenzame van wie de vader onbekend is. Om die reden werd Hij veracht vanaf Zijn kinderjaren.

Dat Maria en Jozef geen onderdak konden krijgen, toen ze in Bethlehem kwamen, sluit de auteur uit. Men zou een vrouw, vooral niet als ze zwanger was, op straat laten staan. De herders worden vaak beschreven als ruige mensen uit de lage sociale klasse. Dat beeld moet bijgesteld worden. De Talmoed beschrijft hen als Levieten die waakten over de schapen die bestemd waren als offerdieren. Deze schapen graasden als enige kudde in Israël binnen een omheining. Die bestond uit sittimhout dat dorens en stekels bevatte om de wilde dieren af te schrikken.

Een ‘doornenkroon’ om deze schapen wijst naar Jezus die een doornenkroon droeg om te laten zien dat Hij voor Zijn ‘schapen’ zorgt als ware Herder van Israël. Op deze heldere manier beschrijft de auteur ook Jezus’ optreden in de openbaarheid, ontmoetingen met Hem, gelijkenissen, Jezus de Messias en Jezus het brood.

Een zeer interessant en makkelijk toegankelijk boek voor de lezer zie zich meer wil verdiepen in de Joodse kant van Jezus.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.