Als ondertitel staat op dit boek: 101 dingen die nooit zijn gebeurd. Het is grappig dat leraren en museum- en andere rondleiders verhalen vertellen die helemaal niet waar zijn. Deze verhalen neemt Teeuwisse bij de kop en laat zien waarom ze niet waar kunnen zijn.
In de tijd van de Verlichting begon men al geschiedenis te beschrijven met de nodige misvattingen en disinformatie. Dat heeft ertoe geleid dat veel mensen deze ‘feiten’ hebben overgenomen als zijnde de waarheid in de geschiedenis.
Ik ging ook van een aantal dingen uit, bijvoorbeeld hoe het er in de Middeleeuwen aan toe ging in het dagelijks leven, die totaal niet waar zijn. En weet je hoelang er al allerlei vormen van een watercloset bestaan? Al duizenden jaren!
En wat allerlei mensen die bekend zijn bij naam omdat ze op de een of andere manier macht of invloed hadden, gedaan of gezegd hebben. Ook daar klopt vaak niets van of de uitspraak is veranderd of een versmalde weergave van de werkelijkheid.
Het boek is prachtig om te lezen en om een bewustwordingsproces op gang te brengen dat heel veel niet is als wat ervan gezegd of geschreven wordt.
Teeuwisse heeft niets anders gedaan dan haar levenswerk op een leuke en aanstekelijke manier in korte verhalen gieten. Ze vertelt of ze bij je op de bank zit alsof ze weer iets heeft ontdekt waarvan werkelijk iedereen gelooft dat het waar is, dat het echt niet waar is. Ze doet zelfs suggesties om te laten zien dat het zonder werkelijke getuigen heel anders had kunnen gaan.
Ze voert aan dat mensen geschiedenis schrijven om hun eigen tijd het meest belangrijk te laten schijnen. Daarom zijn geschiedschrijvers geneigd om tijden en mensen dingen toe te dichten die niet waar zijn, maar die volgens hen typerend waren voor die tijd en cultuur. En wie weet, zit ze niet helemaal naast de waarheid met deze opmerking.
Elk onderwerp begint met: Wat u mogelijk is verteld. En daarna volgt het stuk: De ontmaskering. Ze heeft letterlijk 101 zaken bij de kop gepakt maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer zijn die ze had willen opnemen in het boek. Wie weet komt er nog een volgende editie.
Geef een reactie