Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16043

16043

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Trouwborst, ds. G.A.

Bijbels dagboek

Cora van Dijk

20-04-2016

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ds. Trouwborst heeft een dagboek geschreven waarbij het hele Bijbelboek Exodus wordt gelezen en toegelicht. Hij neemt je mee langs alle verhalen die Exodus bevat; sommige verhalen heel bekend, andere minder. Prettig is dat je het dagboek op elk moment van het jaar kunt beginnen, er staan genoeg leesgedeeltes in voor elf weken. Het dagboek volgt het Joodse leesrooster.

Inhoudelijk is Exodus vooral gericht op kennis. Verdieping wordt gezocht in de verhalen die we kennen, waarbij ook gebruik is gemaakt van de kennis van de rabbijnse uitleg. Dit maakt dat het dagboek anders is dan andere. Het leest evenwel prettig en er wordt niet veel gebruik gemaakt van ingewikkelde theologische terminologie. Een dagboek geschikt voor elke christen. Het blijft boeien: de persoon van Mozes, de instelling van de wet, de rituelen en offers, de tabernakel. We vergeten zo snel hun betekenis. Alleen al de gedachte dat dit volk van meer dan een miljoen mensen en daarbij nog talloze dieren vertrekt uit Egypte; wat moet dat indrukwekkend zijn geweest. Dat het volk 40 jaar door de woestijn getrokken heeft, voordat zij haar bestemming mocht bereiken, en dat alles onder de leiding van hun God.

Wat ik enigszins miste was de vertaalslag naar het heden. Wat kunnen wij voor ons huidige leven leren uit de geschiedenissen beschreven in Exodus? Hier en daar tikt ds. Trouwborst de huidige tijd wel even aan, maar het was fijn geweest als daar iets meer aandacht aan was besteed. Het boek is overigens vriendelijk geprijsd.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.