Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11063

De eerste brief aan Timoteüs

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Slagter, Hoite

Bijbeluitleg

Frea Kroese

07-12-2011

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit boekje levert een verklaring bij elk vers en daarvan de meest belangrijke woorden die gebruikt worden in Paulus' eerste brief aan Timoteüs, vanuit een paar zelf gekozen bronteksten en vertalingen. De benadering is een analytische verklaring van de woorden in de tekst. Bij de meeste woorden staat ook gemeld hoe vaak ze in het Nieuwe Testament of in de brieven van Paulus voorkomen. De relevantie daarvan ontgaat me enigszins, tenzij de schrijver van mening moet zijn, dat als een woord vaker voorkomt het dus ook wel belangrijk zal zijn.

Het is een beetje droog om zo door te lezen en zal eerder functioneren als naslagwerk bij het bestuderen van deze brief aan Timoteüs. Hoofdthema's worden genoemd in een samengestelde structuur aan het eind van het boek. In deze structuur is selectief te werk gegaan, bijvoorbeeld bij de uitlichting van de woorden engelen en demonen in respectievelijk het hart van de brief. De bedoeling van de selectie wordt niet toegelicht.

Het allerlaatst is een concordantie van de woorden toegevoegd met de Nederlandse en Griekse woorden en de vindplaats.

Er wordt weinig verteld over Paulus of over Timoteüs, hun motieven om een brief te schrijven of te willen ontvangen, de functie van de brief of de inhoud in grote lijn.

Storend vond ik bijvoorbeeld de letterlijke overbrenging van het woord parakaleo in 'ernaast roepen', de tekst wordt er onleesbaar van. Ik zou gekozen hebben voor de gebruikelijke vertaling: vermanen. Het mag dan misschien consequent lijken, maar het helpt de bestudeerder van de brief niet erg. En de keuze voor de omschrijving van het Griekse woord "eusebia" als 'juiste verering', snap ik ook niet helemaal als er eenvoudig in mijn Bijbel het woord 'godsvrucht' staat of in een andere vertaling 'de Here dienen'. Dat is ook wat in de brief wordt uitgewerkt. Het weergeven van de genoemde woorden zoals dit boek het aangeeft werkt vervreemding uit en geen uitnodiging om te willen weten wat dat dan voor mijn eigen leven inhoudt.

Ik vind het moeilijk om het boek te waarderen. Er zit ongelooflijk veel studiewerk in om een boek als dit te willen schrijven. Ik geloof dat de schrijver zelf in eerste instantie de vrucht plukt van zijn ijver, als Hij dwars door de woorden van Paulus tot Timoteüs heen, God tot zijn hart heeft horen spreken. Wat ijver betreft verdient de schrijver 5 sterren. Het boek is mooi uitgevoerd en de vlinder op de voorkant belooft openbaring, bevrijding en vreugde. Hierin ben ik wat teleurgesteld. Ik geef het zelf daarom 3 sterren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.