Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14040

14040

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kamp, Wilkin van de

Veertigdagenboek voor de lijdenstijd

Antoinette Schram

08-04-2014

 

 

BESTEL

Recensie

De laatste 18 uur van het leven van Jezus Christus, Zijn lijden en sterven zijn indrukwekkend. Juist in de veertigdagentijd, zes weken voor Pasen, krijgt dit lijdensevangelie extra aandacht in kerken, tijdens de prediking of  bij christenen in hun stille tijd. 'Het zevenvoudig geschenk' is een veertigdagenboek, dat christenen in deze periode kunnen gebruiken. Het boekje wijst naar de zeven keer dat Jezus heeft gebloed, tijdens het lijden en sterven. Volgens Wilkin van de Kamp, die hierover veel uitgebreider heeft geschreven in 'Het wonder van het kruis', wijzen de zeven momenten profetisch naar het wonder van verlossing, reiniging, genezing, bevrijding, verzoening en wedergeboorte.

Deze zeven wonderen, met een inleiding en afsluiting zijn verdeeld over 40 hoofdstukjes, die beginnen met een Bijbeltekst. Niet alle dagen hebben dezelfde stijl. Dag vijf bijvoorbeeld, het laatste gedeelte van de inleiding, geeft schematisch de zeven momenten van het 'bloeden' weer en het wonder waar het op wijst. Bij sommige wonderen wordt langer stil gestaan dan bij anderen; vergeving, verzoening en wedergeboorte krijgen de meeste tekst. Er zijn dagen, die heel beeldend, op een afschrikwekkende manier iets laten zien van wat Jezus moet hebben doorgemaakt en doorstaan, vooral tijdens de strijd in Gethsemané en de geseling door de soldaten. Een aantal wonderen wordt afgesloten met een gebed, maar dat gebeurt niet consequent. Er zijn een aantal dagen waarin vooral Bijbelteksten spreken. Een dag eindigt met een prangende vraag, zoals 'Maar wat doe je als genezing toch (nog) uitblijft?' Ik kon het niet laten om het antwoord van de volgende dag te lezen, hoewel de schrijver in zijn voorwoord het advies geeft om elke dag één hoofdstuk te lezen.

Wilkin van de Kamp kan overtuigend schrijven. In de Bijbel staat, behalve in de hof van Gethsemané en tijdens de speerstoot in de zij van Jezus op het kruis, niet expliciet dat Jezus heeft gebloed. Dat neemt niet weg dat het heel aannemelijk is, dat het gebeurd is tijdens de marteling. Dat het lijden en sterven is tot vergeving van onze zonden en voor verzoening met God, is iets wat denk ik wel algemeen bekend mag worden verondersteld in de leer van het christelijk geloof. Het gedeelte dat wijst op verlossing, zou ik zelf vrijspraak hebben genoemd. Het is goed om stil te staan bij wat al die woorden; vergeving, verlossing, bevrijding en verzoening, wedergeboorte betekenen. De begrippen kunnen zo uitgehold zijn, dat het je haast niets meer zegt. Dit boekje maakt wel duidelijk dat er veel meer achter kan zitten. Sommige wonderen vond ik ver gezocht, bijvoorbeeld bij de profetische tekst "Ik keerde mijn wangen toe aan degenen, die de baardharen uittrokken"; vooral hoe dit dan verband zou houden met de reinigende kracht van Jezus. Het wonder van genezing, vond ik goed uitgelegd, maar dat is nog niet algemeen aanvaard door christenen. Ik had  bijvoorbeeld wel weer moeite met de zin: "Jezus is niet alleen aan het kruis gestorven om jouw zonden van je weg te nemen, maar ook om de gevolgen van je zonden te vernietigen".  De Bijbelgedeeltes die er bij genoemd worden, klinken overtuigend. Jezus is ook gekomen om de vloek weg te nemen, maar hoe verhoudt zich dat tot het persoonlijk leven? Hier ligt natuurlijk een stuk van de bediening van Wilkin van de Kamp in het bevrijdingspastoraat. Iets waar ik niet over kan oordelen. Ik wil aan dit boekje geen sterren geven. Op één of andere manier heb ik het idee dat ik dan ook de theologie erachter beoordeel en daar heb ik 'geen kaas' van gegeten. Dat neemt niet weg dat het een interessant boekje is om te gebruiken in de veertigdagentijd.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.