Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18151

Een lamp voor mijn voet

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Labeur, Liesbeth

Graphic novel

Antoinette Schram

12-12-2018

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

‘Een lamp voor mijn voet’ is een kunstboek (of een graphic novel) van Liesbeth Labeur. Het boek vertelt het verhaal van Neeltje, een meisje dat opgroeit in een orthodoxe kerk in Zeeland. Ze raakt vertrouwd met de Tale Kanaäns: Nederlands met een verouderd karakter met uitdrukkingen uit de Statenbijbel en de oude psalmberijming (zoals die in reformatorische kerken wordt gezongen, zonder ritme). Liesbeth Labeur speelt met die Tale Kanaäns, dat merk ik aan de inhoud van 21 hoofdstukken, die door de wordart gelijk al 4 bladzijden inneemt. Het maakt het boek aantrekkelijk. Het is verrassend en inspirerend om woorden die zo vaak uitgesproken zijn in de kerk op een andere manier binnen te laten komen. Natuurlijk voel ik de controverse; immers in de reformatorische kerk gaat het alleen om het woord, nu blijkt een beeld veel meer te zeggen.

Neeltje is zo’n beelddenker. Bij schietgebedjes ziet zij het voor zich; woorden en zinnen die naar de hemel worden geschoten. Verder op in het verhaal lijken de schietgebedjes, zelfs met vrome woorden, Neeltje niet te helpen. Het wordt voor Neeltje lastiger om zich staande te houden in deze wereld. Een lamp voor mijn voet gaat over die zoektocht. Het is een gedeelte uit psalm 119. De eerste woorden, “Uw woord is mij”, zijn in het motto op de eerste bladzijde in de roman doorgestreept. Ik weet niet goed waarom Liesbeth Labeur het verhaal vervolgens met twee pikzwarte bladzijden laat eindigen. Op één of andere manier bevestigt ze daarmee wel een christelijk cliché, dat er zonder God geen licht in de wereld is.

Het verhaal is enigszins eenvoudig en probeert in elk geval meer te zeggen dan de clichés die wij van de reformatorische kerk kennen. Neeltje groeit op in een groot gezin. Moeder, die graag orgel speelt kan het allemaal niet aan en vader, die werkzaam was in de grote vaart, komt thuis. Hij krijgt een actieve rol in de kerk en vergrijpt zich op een dag aan zijn dochter. Het meisje kan geen kant op en vlucht in een fantasiewereld, die doorspekt is met beelden uit de Tale Kanaäns en een ander werk wat in die kring gelezen wordt; de christenreis van Bunyan. Het is een somber verhaal. Het veelvuldig gebruik van Bijbel en psalmteksten geeft het een extra lading, maar dat zal niet voor alle lezers gelden. De tekeningen overtuigen meer in dit boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.