Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19065

Een dubbele dosis rijkdom

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wortel, Jaap

Christelijke roman

Diane Kooistra

11-06-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het boek ‘Een dubbele dosis rijkdom’ begint met een verhaal dat vele christenen bekend voor zal komen, het moment dat Lucifer, de duivel, met zijn aanhangers uit de hemel wordt gezet. Hier wordt geschreven van een witte koning en een zwarte koning. Deze zwarte koning schrijft zijn verhaal in een klein zwart boekje dat de vijftienjarige Anne in de bibliotheek ziet liggen. Even later ontmoet zij Kasper die een grote rol in haar leven en in dit boek zal spelen. Kasper en Anne krijgen verkering, maar voor ze daarvan kunnen genieten raakt Anne in de ban van het zwarte boekje en ligt ze in coma in het ziekenhuis. Kasper heeft snel door wat er aan de hand is en probeert haar te helpen. Hij krijgt daarbij hulp uit verschillende hoeken. Anne is ondertussen in een hevig gevecht beland in de hemelse gewesten en de vraag is of zij eruit zal komen.

Ik vond dit een bijzonder boek. Ik heb dan ook veel respect dat Jaap Wortel zijn debuut over dit moeilijke onderwerp durft te schrijven. Veel mensen beseffen niet dat er buiten onze wereld ook een strijd gaande is in de geestelijke wereld. Dat jongeren erg vatbaar zijn voor invloeden van de ‘zwarte koning’ en dat het soms moeilijk is om voor de ‘witte koning’ te kiezen. Jaap Wortel heeft op zijn manier handen en voeten gegeven aan dit verhaal en geprobeerd om concreet en visueel te maken wat er zich in de geestelijke wereld afspeelt. Het gaat er hard aan toe.

Ik raakte de weg even kwijt bij de raketten en soldaten maar besefte later dat jongeren hierdoor een duidelijker beeld zullen krijgen. Er wordt helaas wel veel gescholden (let op: niet gevloekt!), met name door de aanhangers van de zwarte koning. Daar houd ik persoonlijk niet zo van maar het past in het verhaal. Zo maakt Jaap nog beter onderscheid tussen goed en kwaad. De vriendschappen en verkering worden heel natuurlijk beschreven. De situatie die de ouders van Anne op het laatst in het ziekenhuis tegenkwamen is een beetje mat beschreven, ik zou daar wat meer emoties bij gebruikt hebben.

Het is een spannend verhaal met een mooie boodschap, soms een beetje heftig maar het getuigt van pure lef om dit verhaal te schrijven. Zoals ik al schreef, knap om zo’n debuut te schrijven. Jaap Wortel (1985) is blind en heeft van jongs af aan veel fantasie. Hij is christen en hoopt door middel van zijn verhalen andere mensen te kunnen vertellen over wie God voor hem is. Voor mij was het lezen van dit verhaal tijdens Pinksteren een heel bijzondere ervaring, ook omdat Jezus in dit boek aan de jongeren vertelt over deze bijzondere dag.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Een dubbele dosis rijkdom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.