Corruptie en moord in de zestiende eeuw.
Nog niet zo lang geleden bezocht ik de Gevangenpoort in Den Haag, en sindsdien besef ik een beetje wat het betekende om in vervlogen eeuwen van een misdaad te worden beschuldigd en te worden opgesloten.
In historische detective Duimkruid van Esther Teunissen speelt de Gevangenpoort een belangrijke rol. Ook toen al was Den Haag, vooral in en om het Binnenhof, een centrum van macht. Belangrijke ambtenaren, onder wie rechters, voerden er hun taken uit. Zo ook Adriaan Oem, die als aanklager bij het Hof van Holland de jurisdictie heeft over moordzaken. Als er een koopman om het leven wordt gebracht, lijkt het in eerste instantie duidelijk dat zijn assistent, de nog maar vijftien jaar jonge Frederik van Leuven, daar meer van weet. Zowel Oem, een intelligente en bedachtzame man, als Hadewych, de moeder van de jongen, twijfelen echter aan Frederiks schuld. Als Oem op onderzoek uitgaat blijkt de moord op de koopman allesbehalve een eenvoudige zaak. Na verloop van tijd brengt het speurwerk van de aanklager hem zelfs bij machtige leden van de elite. Met alle gevolgen van dien …
Esther Teunissen is erin geslaagd om een boek te schrijven met een aantrekkelijk plot. Het blijft tot het einde spannend. Ook biedt ze gaandeweg heel wat informatie over de tijd rond 1525, een interessante periode aan de vooravond van de reformatie. Ze heeft zich hier duidelijk grondig in verdiept. Heel af en toe sluipt er een anachronisme in haar verhaal. Zo zegt iemand dat een ander veel weg heeft van een schildpad, maar de gemiddelde zeventiende-eeuwer had nooit een schildpad gezien, en als ze het heeft over kerkdiensten laat ze de ene keer een pastoor en de andere keer een dominee voorgaan. Voor dominees (protestants) was in het katholieke Den Haag van die tijd echter echt geen plaats.
Ondanks die foutjes leest de roman erg prettig en valt er het een en ander van op te steken. Ik heb ervan genoten en ik hoop dat Adriaan Oem nog meer misdaden zal gaan oplossen …
Geef een reactie