In ‘Doorleven’ gaat het over twee dingen: doorleven na een verlies en het doorleven van een verlies. Hierbij gaat het niet alleen om het verliezen van een dierbare. Er zijn heel wat rouwsituaties in een mensenleven, zoals verlies van gezondheid, baan, partner of kind (door echtscheiding). Lang niet altijd heeft het met de dood te maken.
Dit boek is zeer toegankelijk geschreven. Vanuit haar geloof in God behandelt Judith Stoker een aantal verliessituaties. Daarbij grijpt ze terug op de Bijbel met voorbeelden van Bijbelse personen die hiermee te maken kregen. Maar ook heel veel voorbeelden uit haar eigen leven zullen mensen herkennen. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde komen zijn de impact die verlies heeft, de vraag of verlies ook winst kan opleveren, verliezen uit je kindertijd, je omgeving en je verlies. En zo nog heel wat andere zaken die met verlies te maken hebben.
Bestaat er wel een ‘christelijke’ manier om met rouw om te gaan? Enerzijds niet, maar toch... Stoker laat zien dat het leven met Christus meerwaarde heeft, al is de situatie net zo ernstig. Het belangrijke verschil is dat Jezus bij ons is in ons verdriet en onze pijn, dat Hij troost biedt door Zijn nabijheid. Bovendien heeft een christen uitzicht naar een prachtige toekomst. Ook dat verandert de situatie niet, maar geeft kracht en toekomstperspectief.
Dit is een boek voor iedereen. Immers, wie maakt geen verlies mee in het leven? De open manier waarop situaties uit het eigen leven van de auteur besproken worden, maakt dat het boek meerwaarde heeft ten opzicht van sterk therapeutisch geschreven materiaal. Het komt namelijk veel dichterbij. Mede daardoor ben ik erg enthousiast over het boek. Het enige minpuntje is dat Stoker niet alleen voor ‘gewone’ lezers schrijft, maar ook als doelgroep therapeuten, pastoraal werkers en dergelijke meeneemt. Dat is toch een heel ander verhaal en had wat mij betreft weggelaten mogen worden. Heel positief zijn de vragen die aan het einde van elk hoofdstuk worden gesteld. Goed om deze te doordenken en/of te bespreken met je partner, vriend(in) of pastoraal werker.
Geef een reactie