Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15141

15141

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Vervoorn, Paulien / Ouweneel, Willem J.

Christelijk themaboek

Antoinette Schram

08-12-2015

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Donkeredagenvragen is een stevig boek (gebonden) om te gebruiken in de adventperiode. Voor vier weken zijn er rond een kernvraag Bijbelgedeeltes en een toelichting, verschillende suggesties om te overdenken, te lezen of te luisteren rond de vraag van de dag. Elke dag sluit af met gebeds- en aanbiddingspunten.

De kernvragen zijn: Waarom werd God mens? Waar wachten we op? Waar is Jezus in mijn donkere dagen? En wat kan ik leren van de ‘hoofdrolspelers’ uit de stal? Het mooie van week vier is dat dit dicht op het kerstverhaal zit en de gedeeltes zowel voor als na de kerstdagen zijn te gebruiken. Het boek kan zowel persoonlijk, als in een groep worden gebruikt. De reflectievragen bij elke dag zijn persoonlijk, maar kunnen aanleiding zijn voor een verdiepend geloofsgesprek. Bovendien is de verwerking van een dag, dan wel vraag, niet standaard. Er is ruimte om wat steekwoorden op te schrijven voor een antwoord. Bij het begin van een weekthema staat een groepsopdracht die uitdaagt om iets moois te maken van de donkere dagen voor kerst. Zelfs als je alleen het boek leest, word je aangespoord om iets voor een ander te doen die een lichtpuntje kan gebruiken. Leuk vind ik het idee van lootjes trekken op de eerste adventszondag. Om iets van het sinterklaasfeest te gebruiken om elkaar extra aandacht te geven is hartverwarmend. De afsluitende tips voor een meditatief kerstdiner, zullen door de ervaringen met dit boekje makkelijker kunnen worden ingevuld.

De Bijbelgedeeltes voor de doordeweekse dagen zijn overgenomen uit de Herziene Statenvertaling, en proberen de vraag van de dag te beantwoorden. Met behulp van de toelichting wordt het antwoord concreet gemaakt. Alle vragen zijn interessant om over na te denken en zorgen er voor dat je nieuwe inzichten krijgt om God te aanbidden.  Naast de bekende kerstteksten uit de Bijbel zijn er ook opvallende stukken, zoals het gedeelte van Spreuken om uit te leggen wat Jezus deed voordat hij mens werd of het gedeelte uit Exodus over de negende plaag, waarin de betekenis van het Paaslam in de plaag van duisternis heel goed wordt uitgelegd. Opmerkelijk is ook dat je in week vier niets van Jezus kunt leren als hoofdrolspeler uit de stal, maar in de weken daarvoor is zijn veelzijdigheid al ruimschoots aan bod gekomen.

Het gebruiken van Donkeredagenvragen is een mooie manier om je te bezinnen op wat je gelooft, wie je bent en voor de naaste kunt zijn. Bij het boek is een (gratis) ebook met tips voor groepen, alle links die in het boek genoemd worden, ideeën voor een #dtv dienst en ander extra materiaal, bovendien bevat het een preview van het boek Donkeredagenvragen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.