Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16018

16018

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Beek, Ina van der

Dagboek

Frea Kroese

09-02-2016

 

 

BESTEL

Recensie

Met behulp van veelbetekenende voorbeelden van huwelijken uit de Bijbel heeft Ina van der Beek een vlotlezend dagboekje voor (jong) getrouwde mensen gemaakt. Al direct komt het onderwerp conflict in beeld, omdat na de fase van verliefdheid de blinde ogen opengaan voor de verschillen bij de ander. Vanuit dit concept van verschillend zijn, werkt Ina andere thema’s als eenzaamheid, vertrouwen, geven en ontvangen, echt luisteren en bijvoorbeeld geluk en vriendschap uit. Ze eindigt het boek met de waardering die mannen voor hun vrouw zouden kunnen opbrengen en uiten.

Alles wat Ina schrijft is herkenbaar en goed om bij stil te staan. De mooie illustratie van een strak gestileerde huiskamer is knap voortgezet in het boek. In de korte stukjes staan voldoende vragen die uitnodigen tot reflectie, maar ik mis een korte prikkelende vraag voor de echtparen aan het eind van elk ‘hoofdstukje’, vragen die zorgen dat de lezers werkelijk met elkaar in gesprek zullen raken. Zoals bijvoorbeeld: Op welk gebied vind jij dat we uit elkaar groeien? Hoe kan ik jou het meest verrassen of plezieren? Bij welke actie van mij voel jij je het meest geliefd? Wanneer heb jij je in ons huwelijk eenzaam gevoeld? Welk cijfer zou jij ons huwelijk op dit moment geven, en wat zou je willen doen om dat cijfer te verhogen? Etc.

Voor alles is dit boekje bemoedigend en sturend richting de principes van God. Door de ruime opzet zou je er zelfs een soort samenspraakboekje van kunnen maken. Maar elk punt is kort behandeld. Om er verder over door te kunnen praten, als je merkt dat dit een heel belangrijk item is in je huwelijk, heb je meer kennis nodig.

Mooi is dat er veel huwelijken uit de Bijbel ter illustratie zijn opgevoerd. Zo lees je als stel de Bijbel weer eens anders. Ideaal zou geweest zijn als Ina dit boek samen met haar man had geschreven. Nu heb ik toch het gevoel dat de onderwerpen vooral vanuit vrouwelijk uitgangspunt zijn gekozen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *