Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202600

De zwarte ruiter en het Spaanse goud

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Burghout,Adri

Jeugd

Frea Kroese

27-03-2024

2.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Adri Burghout is een uitstekend illustrator van boeken. In dit derde deel van De zwarte ruiter serie zijn de illustraties dan ook weer prachtig.

De zwarte ruiter is een marshal, een ambtenaar in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw, die meestal bezig waren om boeven te vangen.

Ik vroeg me af hoe het mogelijk was dat deze zwarte man kroeshaar kon hebben en toch een ambtenaar kon zijn, aangezien in er in die tijd nog volop sprake was van discriminatie en zeker zo dicht bij het zuiden. Ook zijn weergave op de voorplaat ziet er meer Europees, eerder Spaans of Italiaans uit, dan Afrikaans. In het boek wordt niet verteld wat zijn geschiedenis is en hoe het kan dat hij het zo ver geschopt heeft in die tijd, waarin ook veel blanke mensen nauwelijks konden lezen en schrijven.

Het gaat in dit verhaal niet zozeer om hem. De hoofdpersonen zijn Gary, een oude veehouder in de bergen van Utah en zijn neef Joshua, die met in zijn gevolg 11 andere mannen, langs zijn blokhut komt om te vragen of hij op de goede weg zit naar een pas in de bergen.

Gary kent zowel het landschap als het jaargetijde goed en het loopt tegen de winter. Op dit moment de bergen ingaan zou zelfmoord betekenen en dat maakt hij zijn neef goed duidelijk.

Als het inderdaad gaat sneeuwen, vermoed Gary dat zijn neef en zijn mannen in moeilijkheden verkeren. Hij roept de hulp van de zwarte ruiter in.

Bij het verhaal had ik een paar verbazingspunten.

  • De leiding van de Mormoonse kerk worden weggezet als slechte mensen, die zelfs mensenlevens over hebben om hun doelen te kunnen bereiken.
  • Een man zonder conditie gaat mee op de reddingsexpeditie, terwijl de zwarte ruiter en zijn Indiaanse vriend heel goed weten dat hij zichzelf daarmee in gevaar brengt.
  • Ook Gary gaat mee, hij is oud, hoewel hij wel conditie heeft om in de bergen te zijn, zijn de omstandigheden te gevaarlijk.
  • De mannen die de expeditie doen, zijn slecht voorbereid en geen van hen trekt zich iets aan den de ernstige waarschuwing om niet de bergen in te gaan.
  • Het is niet duidelijk voor welke leeftijd dit boek bedoeld is, maar je moet als lezer goed je hoofd erbij houden, zo veel verschillende namen worden er gebruikt.
  • Ik vroeg me af hoe mensen met een Afrikaanse achtergrond tegenover deze titel zouden staan, juist nu er zo veel discussie is omtrent de term ‘zwart’.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.