Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202437

De zoeker

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kris Vleugels

roman

Kris Tavernier

14-11-2022

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

‘De Zoeker’ is de titel van de tweede roman van Kris Vleugels. Het is een vervolg op zijn debuutroman ‘De Dromer’. We hebben er zes jaar moeten op wachten. ‘De Dromer’ werd in 2016 bekroond met “boekgoud” voor beste thriller van dat jaar. ‘De Zoeker’ is een echte vervolgroman, maar kan evengoed afzonderlijk worden gelezen. Dat neemt niet weg dat het lezen van ‘De Dromer’ een meerwaarde biedt voor het lezen van ‘De Zoeker’. In beide boeken gaat het immers om dezelfde hoofdpersonages, namelijk Steven en Dina. De omgeving is echter wel geheel anders, het eerste boek speelde zich af in de Vlaamse velden terwijl het tweede boek zich afspeelt in het oerwoud van Ghana.

Net zoals in ‘De Dromer’ wordt elk hoofdstuk voorafgegaan door een illustratief citaat van een bekend persoon. Ook deze keer worden de hoofdstukken niet aangegeven door een cijfer. Terwijl in ‘De Dromer’ elk hoofdstuk de naam van een persoon als titel kreeg, krijgt in ‘De Zoeker’ elk hoofdstuk een plaatsnaam als titel.

De verhaallijnen van de twee hoofdpersonages, Steven en Dina, komen in zowat elk hoofdstuk voor maar lopen niet synchroon. Het is dus wel steeds letten op de tijdsaanduiding die weergegeven wordt door de naam van een maand, er zijn namelijk gebeurtenissen die zich afspelen in april, mei, juni en juli. Die lopen de eerste hoofdstukken door elkaar heen, maar lezen wel harmonisch met elkaar verweven. De schrijver had er ook voor kunnen kiezen om het verhaal chronologisch te brengen, maar door het anders te doen is het wel leuk en boeiend om te lezen en als lezer ben je er zo mee vertrouwd. Ongeveer halverwege het boek komen de verhaallijnen bij elkaar en spelen de gebeurtenissen zich vervolgens wel chronologisch af.

Ik ga niet veel over het verhaal zelf schrijven, want dat is aan de lezer om zelf te ontdekken. Dina werkt voor de NGO Cacao Farmers Association en trekt zich het lot aan van de cacaoboeren. Deze worden namelijk bedreigd en afgeperst om hun grond te verkopen. Dina raakt echter spoorloos vermist. Haar familie contacteert Steven, haar voormalige liefde met wie de relatie is verbroken. Toch trekt Steven naar Ghana en gaat op zoek naar Dina van wie hij nog steeds zielsveel houdt. Meer ga ik niet verklappen, alleen nog dat de dreiging van voodoo ook een rol speelt.

Het gevoel van dreiging zit vanaf het begin in het boek, maar het is toch enkele hoofdstukken wachten voor de spanning er helemaal in komt. Maar vanaf dan is de spanning er dan ook volop met gevaar, ontsnappingen, onverwachte wendingen, achtervolging, moord, brandstichting, enzovoorts. Het thrilleraspect is dan weer helemaal aanwezig. Het boek ‘De Dromer’ werd gepresenteerd als een religieuze thriller. Bij het boek ‘De Zoeker’ is dat niet zo, het staat gekwalificeerd als roman terwijl het voor mij evengoed als een religieuze thriller – of toch zeker als thriller – zou mogen worden getypeerd. In ruil krijg je de schrijver als een verteller van de Ghanese natuur en cultuur en dat weet hij ook prima te verwoorden. Eigenlijk krijg je twee stijlen in één boek samengevoegd.

Tot slot dienen er nog twee aspecten van dit boek genoemd te worden die verweven zijn met de persoon van de schrijver. Ten eerste is Kris een activist in hart en nieren en dat herken je ook in dit boek. Het gevoel dat hij het onrecht niet kan verdragen ervaar je als lezer door dit boek heen. Het tweede aspect is de geloofsovertuiging van Kris. De schrijver schuwt het niet om het christelijk evangelie in zijn boek te verweven. Hij verweeft dit voornamelijk in de persoon van Steven die niet alleen maar op zoek is naar Dina, maar ook naar de betekenis van zijn eigen leven en naar God.

Net zoals de debuutroman ‘De Dromer’ beveel ik ook de vervolgroman ‘De Zoeker’ van harte aan.

Kris Vleugels, De Zoeker, Boekscout, Soest, 2022, 170 blz.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: De zoeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.